Je voelt je ziek, je buik groeit en je kijkt helemaal uit naar je baby. Meestal gaat de zwangerschap als volgt. Maar voor ongeveer 15% van alle aanstaande moeders kan dit en nog veel meer verdriet veroorzaken en tot zwangerschapsdepressie leiden. In dit artikel wil ik je uitleggen welke tekenen de ziekte aangeven en wat de oorzaak is. Uiteindelijk kom je erachter wat je in deze moeilijke tijd kunt doen en wat je daarbij zal helpen.
Tekenen van zwangerschapsdepressie
Natuurlijk zijn er ook niet zo goede dagen tijdens de zwangerschap. Dagen waarop je last hebt van stemmingswisselingen en gewoon niet in een goed humeur bent. Bij 10 tot 15 procent van alle zwangere vrouwen is dit echter een blijvende aandoening die tot depressie leidt. Dat is ongeveer een op de zeven aanstaande moeders. Er zijn een paar tekenen die u kunt gebruiken om een aanstaande zwangerschap of postpartum depressie te herkennen:
- Je bent uitgeput en zwak
- Je bent de hele tijd extreem moe
- Negatieve gedachten over zwangerschap en de baby baren je zorgen
- Je hebt angsten waar je niet mee om kunt gaan
- Je bent niet langer geïnteresseerd in dingen die je eigenlijk graag doet
- Je hebt problemen met de nabijheid en voelt je niet je partner
- Je voelt je leeg en verdrietig
- Je kunt je niet concentreren en raakt snel geïrriteerd
- Eetlust heb je nauwelijks
- Je lijdt aan slaapstoornissen
Wacht in deze gevallen niet te lang met het krijgen van hulp. Praat met iemand die je vertrouwt. Dit kan uw partner, uw verloskundige of uw huisarts zijn. Het is belangrijk dat u de signalen vroegtijdig herkent en tegenmaatregelen neemt. Medicijnen kunnen ook helpen. Als u dit niet doet, kan dit, afhankelijk van de omstandigheden, uw ongeboren kind schaden. Het risico op een miskraam of vroeggeboorte is hoog tijdens de ziekte.
Bij welke signalen moet u onmiddellijk reageren
Er zijn tekenen dat het echt kritiek wordt en dat u onmiddellijk moet reageren. Als u zelfmoordgedachten heeft of niet meer in staat bent het dagelijks leven aan te kunnen of paniekaanvallen heeft, vertrouw dan onmiddellijk iemand. Therapeutische of psychologische hulp zoeken is prima. Het laat zien dat u klaar bent om voor uw baby te zorgen en hem de zekerheid en zekerheid te geven die hij nodig heeft.
Oorzaken van zwangerschapsdepressie
Zwangerschapsdepressie kan vele oorzaken hebben. Ze kunnen van psychologische of biologische oorsprong zijn en komen vaak voor bij vrouwen die al vóór de zwangerschap depressief waren en die deze scherpe ervaring opnieuw doormaken. Veel vrouwen zijn bang dat een baby te veel kan veranderen: partnerschap, levensplanning of het lichaam. Andere mogelijke redenen voor zwangerschapsdepressie kunnen zijn:
- Ongeplande zwangerschap
- Problemen tijdens de zwangerschap (bijv. Ernstige misselijkheid)
- Extra lasten (bijv. Huis of werk)
- Persoonlijke of familiale depressie in het verleden
- Moeilijke samenwerking
- Nauwelijks sociale steun
- Misbruik (seksueel, emotioneel of gewelddadig)
- Eerdere miskramen of lang wachten op deze zwangerschap
Hulp bij zwangerschapsdepressie
De symptomen verdwijnen vaak vanzelf. Maar als dat niet het geval is, moet u niet bang zijn om hulp te zoeken. Praat met uw arts over een therapie die goed bij u past. Dit kan een gesprek zijn met een specialist, behandeling met homeopathische middelen of acupunctuur. Je kunt hier heel goed werken zonder medicatie en de baby sparen. In ernstige gevallen schrijven artsen echter ook antidepressiva voor.
Voorkom zwangerschapsdepressie
Natuurlijk kunt u depressie niet voorkomen, maar u kunt het risico verminderen:
- Praat met je partner, vrienden of artsen over je angsten
- Besteed aandacht aan uw dieet en drink veel water
- Regelmatig sporten in de frisse lucht, het verdriet verdwijnt soms vanzelf vanzelf
- Volg een yogales voor zwangere vrouwen of andere lessen waar je ontspanning en sociale contacten kunt vinden
- Zet jezelf niet onder druk. De babykamer is ook na de bevalling af te maken en de kinderwagen hoeft niet besteld te worden in het tweede trimester
Kijk goed, ook met andere zwangere vrouwen
Het is erg belangrijk om op te letten en op de borden te reageren. Onbehandelde zwangerschapsdepressie kan veranderen in een kraamvrouwelijke depressie en zoveel prachtige momenten met je baby wegnemen. Praat met iemand, zelfs als je niet zeker weet of het de ziekte is. Praat met andere aanstaande moeders als je deze tekenen ziet. Ze vertrouwen er vaak niet op dat ze erover praten. Niet voor niets zegt het gezegde: “Als de aanstaande moeder gezond is, is de baby ook gezond!”
Aanbevolen boeken over zwangerschap- en postnatale depressie
Postnatale depressie
Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789461540003 | 31 pagina's
Postnatale depressie
Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789020206937 | 72 pagina's
Kraamtranen
Nederlands | Druk: 1 | Onbekende bindwijze | 9789077671337 | 152 pagina's
In De Schaduw Van Mijn Geluk
Nederlands | Druk: 1 | Onbekende bindwijze | 9789049999865 | 237 pagina's
Zorgindruk - 'Ben niet gek, ben net moeder'
Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789077024485 | 160 pagina's