Zwanger op 40-jarige leeftijd: hoe problematisch is dit eigenlijk?

Tegenwoordig is het niet langer ongewoon dat de wens om kinderen pas laat concreet te laten worden. En het maakt niet uit wat het is. Omdat iedereen zijn gezinsplanning naar eigen inzicht vormgeeft. Maar u moet nog steeds weten wat u kunt verwachten als u op 40-jarige leeftijd zwanger bent.

Het feit is in de eerste plaats: het is zeker mogelijk om op natuurlijke leeftijd op 40-jarige leeftijd zwanger te worden. Het risico op miskramen en genetische afwijkingen is echter hoger dan in jongere jaren. Dat wil niet zeggen dat je op 40-jarige leeftijd geen gezond kind kunt baren. Het betekent alleen dat leeftijd op sommige dingen invloed heeft.

Zwanger worden op 40-jarige leeftijd: hoe vruchtbaar ben je nog?

Vanaf de leeftijd van 30 jaar neemt je vruchtbaarheid langzaam maar zeker af. Een heel natuurlijk proces. Terwijl er in de jaren dertig nog steeds een kans van 75 procent is om binnen een jaar zwanger te worden, is de kans om binnen een jaar zwanger te worden bij 40 jaar nog steeds rond de 40 tot 50 procent. En dat is nog steeds behoorlijk hoog. Vanaf 45 jaar is er echter weinig kans om op natuurlijke wijze zwanger te worden. Dan zijn er nog andere mogelijkheden, zoals kunstmatige inseminatie.

Risico’s tijdens de zwangerschap op 40

Als de eerste hindernis eenmaal is overwonnen en je bent zwanger, is het niet onwaarschijnlijk dat je nu met complicaties als deze gaat worstelen:

  • Zwangerschap op 40-jarige leeftijd heeft meer kans op hoge bloeddruk en diabetes.
  • Uit een analyse van gezondheidsgegevens door een team van de University of British Columbia bleek ook dat vrouwen van 40 jaar en ouder acht keer meer kans hadden op vruchtwaterembolie.
  • Het risico op miskramen neemt ook toe tot 34 procent. Ter vergelijking: bij vrouwen die tot de leeftijd van 30 jaar bevallen, eindigt slechts ongeveer elke tiende zwangerschap onbedoeld.
  • Bovendien wordt de kans dat uw kind een genetisch defect heeft nu vergroot: het risico is ongeveer een procent.

Vrouwen van 40 jaar zijn echter vaak meer ontspannen tijdens de zwangerschap. Ze zijn meestal onafhankelijker, zelfverzekerder en financieel beter af dan jongere vrouwen en hebben dus een veilige omgeving. Hoewel ze fysiek benadeeld zijn, zijn ze meestal psychologisch stabiel en zijn ze beter bestand tegen stress. Dit kan natuurlijk een positief effect hebben op het ongeboren kind.

Zwanger op 40-jarige leeftijd

Er zit natuurlijk iets in dat het ouder worden – maar dat hoeft niet – een risicofactor is tijdens de zwangerschap. Omdat voorspelde complicaties gebaseerd zijn op ervaring en niet op u van toepassing hoeven te zijn. Als je lichamelijk en geestelijk fit bent, geniet van regelmatige prenatale zorg en voor jezelf zorgt, staat niets een natuurlijke en ontspannen zwangerschap en laat kindgeluk in de weg.

Plaats hier uw commentaar

Laat een reactie achter

Preggie
Logo
Shopping cart