![](https://preggie.nl/wp-content/webpc-passthru.php?src=https://preggie.nl/wp-content/uploads/2020/09/sensitest-digital-2-in-1-12-ovulatietesten-en-3-zwangerschapstesten-1.jpg&nocache=1)
Ovulatie is de naam die wordt gegeven aan ovulatie, wanneer het onbevruchte ei de eierstok verlaat. Zonder ovulatie zou een zwangerschap van nature niet mogelijk zijn. Een ovulatietest heeft tot taak het tijdstip van de eisprong zo nauwkeurig mogelijk weer te geven. De fabrikanten maken gebruik van de fluctuerende hormoonstatus, want ongeveer 24 uur voor de eisprong neemt het luteïniserend hormoon (LH) aanzienlijk toe en triggert dus ook de eisprong.
De bereidheid tot conceptie is in totaal ongeveer vier dagen. Koppels die een kind wensen, moeten voldoende tijd nemen om ervaring op te doen met de ovulatietest. Het is niet ongebruikelijk dat er een jaar voorbijgaat voordat een geplande zwangerschap plaatsvindt. En vrouwen die niet zwanger willen worden en op natuurlijke anticonceptie vertrouwen, kunnen zichzelf helpen met een ovulatietest. Een regelmatige controle van de hormoonspiegel is dan belangrijk. Uiteindelijk blijft het sperma enkele dagen levensvatbaar.
Dus als de eisprong twee of drie dagen na geslachtsgemeenschap plaatsvindt, is er een mogelijkheid tot bevruchting. Vrouwen met een onregelmatige cyclus dienen hiermee rekening te houden. De oorzaken zijn ondergeschikt aan de effectiviteit van de test. Vaak zijn het oudere vrouwen die kinderen willen hebben die zichzelf helpen met een ovulatietest. En tot slot helpt de test ook vrouwen die erg stressvol zijn op het werk en die anders gewoon het juiste moment zouden missen. Een ander voordeel is dat natuurlijke anticonceptie mogelijk is, vrij van chemische stoffen.
Doe ervaring op met de ovulatietest
Of het nu dankzij contact is met andere stellen, met de behandelende gynaecoloog of online, er zijn verschillende manieren om meer te weten te komen over de ovulatietest. Veel gestelde vragen zijn onder meer de verschillende aanbieders, verschillende prijzen en uiteraard gebruiksvriendelijkheid. Het kan dus zinvol zijn om verschillende producten te proberen. Dit is vooral handig als de zwangerschap lang op zich laat wachten en de tests gedurende een langere periode worden gebruikt.
Over het algemeen is een ovulatietest gemakkelijk te gebruiken en ook redelijk betrouwbaar. Als u twijfelt en geen zwangerschap wilt, kunt u de eerste keer aanvullende anticonceptiemethoden gebruiken totdat de routine is vastgesteld. Deze maatregelen mogen de vrouwelijke hormonen niet beïnvloeden, anders kan de ovulatietest geen bruikbare resultaten opleveren. Natuurlijk laten gynaecologen zien hoe ze het moeten gebruiken en ook verloskundigen zijn waardevolle contacten.
Begrijp de ovulatietest
Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing aandachtig te lezen, zelfs als u al ervaring heeft met het uitvoeren van dergelijke tests. Het is altijd mogelijk dat de fabrikant een wijziging aanbrengt, wat dan wordt uitgelegd op de bijsluiter. Het lezen van de instructies is nog belangrijker voor vrouwen die er nieuw mee zijn of die overstappen van een ander product. Dit is de enige manier om toepassingsfouten te voorkomen. De ovulatietest voorspelt de ovulatie. Dit geldt voor alle producten. Voor correct gebruik moet u de eerste dag van de test berekenen. Hiervoor is het noodzakelijk om uw eigen cycluslengte vast te leggen. Sommige testapparaten nemen deze taak echter op zich.
Een cyclus begint altijd op de eerste dag van de bloeding. Het eindigt de dag voordat de volgende bloeding begint. Variaties van twee dagen zijn niet ongewoon. De gemiddelde waarde kan hier worden aangenomen. Als er daarentegen regelmatig grote schommelingen zijn, is het beter om de kortere cyclus als basis te nemen. Anders bestaat het risico dat de eisprong wordt gemist. De juiste start om de ovulatietest te gebruiken is de tijd vóór de berekende ovulatie, dus op de elfde dag van de cyclus.
Het praktische gebruik van de ovulatietest
Er zijn verschillen in de tests afhankelijk van de fabrikant. Ze kunnen verschillende hoeveelheden teststrips bevatten die worden gebruikt om de hormonale status in de urine te berekenen. De test moet altijd tegelijkertijd worden uitgevoerd voor een exact resultaat. Wie soms ‘s ochtends en soms’ s avonds meet, zou anders de dagelijkse hormoonfluctuaties in de resultaten moeten opnemen. Dat maakt de testresultaten nauwelijks beoordeelbaar. Het is ook belangrijk om geen grote hoeveelheden te drinken of ongeveer vier uur naar het toilet te gaan voordat u de test doet. Dit alles kan een negatieve invloed hebben op de concentratie van het hormoon in de urine. Als u hiermee rekening houdt, komt u al snel tot de conclusie dat de ochtendmeting het beste moment is.
Op dit punt is het raadzaam om uit voorzorg de bijsluiter te bekijken. Bij directe meting moet de teststrip gedurende een nauwkeurig bepaalde tijd in contact zijn met de urine. Hieruit blijkt dat meten moeilijk wordt als de strip in de urinestraal wordt gehouden. Het is daarom veel verstandiger om de urine op te vangen in een schone en droge plastic beker zonder resten van reinigingsmiddel en vervolgens de meting uit te voeren. Het lezen moet ook plaatsvinden in de aangegeven tijd. Anders bestaat de mogelijkheid dat het resultaat onnauwkeurig is. De ovulatietest kan ook niet doorslaggevend zijn. Dit is het geval als je helemaal niet hebt geovuleerd. Dit kan gebeuren en is geen reden tot bezorgdheid. Als dit zich echter over een aantal maanden herhaalt en de meting klopt, is het zinvol om een gynaecoloog te raadplegen.
Lijnen op de teststrips
De teststrip vertoont twee lijnen na contact met de urine. Een daarvan is de controlelijn. Als het verschijnt, is de test correct uitgevoerd. De tweede regel geeft de aanwijzingen over het hormoonniveau. Hoe zwakker de streep, hoe lager de hormoonspiegels en hoe verder de eisprong is. Wanneer de eisprong nadert, wordt de lijn sterker en sterker en kan deze uiteindelijk zelfs duidelijker zijn dan de controlestrip. Dit is het moment voor stellen die een zwangerschap plannen. Het relatief veilige tijdvenster is ongeveer 48 uur. Het is dus erg belangrijk om niet te lang te wachten.
Een interessante bijwerking van de teststrips is dat ze in theorie al vrij vroeg een zwangerschap kunnen aangeven. Ze zijn hier echter niet voor bedoeld en ook niet veilig. Als u het wilt proberen, kunt u uw urine een week na de eisprong en vermoedelijke bevruchting opnieuw testen. Als u zwanger bent, verandert de strip die op de hormoonspiegel reageert ongeveer elke twee dagen. Het is ook mogelijk dat de controlelijn sterker lijkt. Hier kunnen fouten gemaakt worden als de menstruatie op handen is, want ook dit heeft invloed op de lijntjes.
Clearblue Digitaal Ovulatietestset (OVS) met 10 testen
10 stuk(s)
Sensitest ovulatietest dipstick sensitive 12 stuks
12 stuk(s)
Sensitest Digital 2-in-1, 12 ovulatietesten en 3 zwangerschapstesten
15 stuk(s)
2-BeSure - Extra Gevoelige Ovulatietest - 24 Stuks - Extra GRATIS Zwangerschapstest
24 stuk(s)
Telano Ovulatietest Gevoelig 30 testen - Gratis Zwangerschapstest strip en Ovulatiekalender - 30 stuks Ovulatietesten Dipstick
30 stuk(s)
Sensitest ovulatietest dipstick sensitive 24 stuks
24 stuk(s)