Voor sommige vrouwen kan een positieve zwangerschapstest een lange droom laten uitkomen, wat zorgt voor gejuich en vreugdevolle dansen. Andere vrouwen zijn daarentegen in eerste instantie geschokt als ze te weten komen over hun zwangerschap.
Of je nu een baby wilt of wat langer wilt wachten met gezinsplanning – een zwangerschapstest geeft duidelijkheid en kan gemakkelijk thuis worden uitgevoerd. Hier leest u alles wat u moet weten over de zwangerschapstest, of deze überhaupt betrouwbaar is, wanneer u deze het beste kunt doen en hoe deze werkt.
Typische tekenen van zwangerschap
Niet elke vrouw voelt meteen dat ze zwanger is. Maar er zijn enkele tekenen die kort na de bevruchting merkbaar worden en die kunnen duiden op een mogelijke zwangerschap. Het meest voor de hand liggende teken van zwangerschap is een gemiste menstruatie.
Maar er zijn nog andere typische symptomen die op zwangerschap kunnen duiden:
Borsten zijn erg gevoelig: de toename van onder meer hormonen verhoogt de bloedtoevoer naar de borsten, wat kan leiden tot een gevoel van spanning en ongemakkelijk trekken aan de borsten. Sommige zwangere vrouwen krijgen zelfs gezwollen borsten en de tepels kunnen donkerder worden.
Misselijkheid: Veel vrouwen ervaren vroeg in de zwangerschap misselijkheid. Dit kan gepaard gaan met een dof gevoel en braken. De sterk verhoogde HCG-waarde wordt vaak in verband gebracht met zwangerschapsziekte.
Verhoogde temperatuur: tijdens de zwangerschap is de lichaamstemperatuur ongeveer 0,5 graden hoger dan in de tijd rond de eisprong. Deze lichte stijging van de zogenaamde basale temperatuur kun je echter alleen vaststellen als je regelmatig je temperatuur meet.
Vaker plassen: de verhoogde hoeveelheid progesteron maakt al uw weefsel losser. Dus ook je blaas en urethra. Om deze reden kan het zijn dat u aan het begin van de zwangerschap heel vaak naar het toilet moet.
Lichtvlekken: zodra de bevruchte eicel in het baarmoederslijmvlies is geïmplanteerd, kan een onschadelijke vlekvorming, bekend als implantatiebloeding, optreden gedurende maximaal 14 dagen na de ovulatie. Vaak wordt implantatiebloeding ten onrechte verward met de menstruatie omdat het rond dezelfde tijd zou optreden.
Andere tekenen: vermoeidheid, uitputting, gevoelig en zeer uitgesproken reukvermogen, duizeligheid, opgeblazen gevoel, winderigheid, stemmingswisselingen en onbedwingbare trek of walging van bepaald voedsel.
De tekens verschillen natuurlijk van zwangere vrouw tot zwangere vrouw en kunnen ook anders uitgesproken worden. Sommige vrouwen realiseren zich niet eens dat ze zwanger zijn.
Naast de fysieke veranderingen, moet u om zeker te zijn uiterlijk als u uw menstruatie overslaat een zwangerschapstest doen.
Hoe werkt een zwangerschapstest?
Een zwangerschapstest kan in een vroeg stadium duidelijkheid geven. Dit wordt mogelijk gemaakt door de continue stijging van de HCG-spiegel in het vrouwelijk lichaam, die gemeten kan worden via de urine of het bloed. De HCG kan al 6 tot 9 dagen na de bevruchting in het bloed worden opgespoord, met een zwangerschapstest thuis ongeveer een week later.
Het hormoon HCG, dat de lastige naam Humaan Choriongonadotrofine heeft, wordt alleen tijdens de zwangerschap door een gezonde vrouw aangemaakt en zorgt er tevens voor dat de zwangerschap in stand blijft. Het hormoon wordt gevormd in de toekomstige placenta, die zich aan het begin van elke zwangerschap ontwikkelt en de baby gedurende negen maanden van belangrijke voedingsstoffen voorziet.
Nadat het bevruchte ei zich in het baarmoederslijmvlies heeft gevestigd, begint het vrouwelijk lichaam het hormoon HCG te produceren. De toename van hormonen signaleert onder meer naar de hersenen en de eierstokken dat er een zwangerschap aanwezig is en dat gedurende deze tijd geen ovulatie of menstruatie mag plaatsvinden.
Het hormoon zorgt er ook voor dat er meer progesteron en oestrogeen wordt gevormd om het baarmoederslijmvlies in stand te houden en uit te zetten.
Onmiddellijk na een succesvolle implantatie stijgt het HCG-niveau sterk en verdubbelt ongeveer elke twee dagen totdat het hormoon het hoogste niveau bereikt tussen de achtste en elfde week van de zwangerschap. Dan daalt de HCG-concentratie bij de zwangere vrouw weer. Het hormoon kan echter nog enkele uren na de geboorte worden gedetecteerd.
Hoewel de HCG-waarde voornamelijk wordt gebruikt om een betrouwbare zwangerschap te bewijzen, mag deze waarde niet worden verwaarloosd voor het verdere verloop van de zwangerschap. Aan de hand van de waarden kan de gynaecoloog onder meer bepalen of het een meerlingzwangerschap of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is. Daarnaast kunnen bepaalde complicaties, zoals een dreigende vroeggeboorte, tijdig worden behandeld.
Diverse tests om zwangerschap vast te stellen
Een urine- of bloedtest kan worden gedaan om zwangerschap te bewijzen. De gemeten HCG-waarde vormt de basis voor alle zwangerschapstesten.
De hier vermelde tests geven informatie over een mogelijke zwangerschap:
Urinetest: deze wordt heel vaak gebruikt en kan zwangerschap ongeveer 14 dagen na de bevruchting bevestigen of uitsluiten. Maar zelfs als de test negatief is, kunt u zwanger zijn. Dit is het geval wanneer de HCG-spiegel nog niet voldoende geconcentreerd is om zwangerschap te kunnen meten.
Urine-vroege test: de vroege test kan bepalen of u zwanger bent voordat u uw menstruatie mist. Deze tests hebben echter een relatief hoog foutenpercentage, daarom moet u wachten tot uw menstruatie mislukt om een zinvollere test te kunnen uitvoeren.
Bloedonderzoek of echografie: uw gynaecoloog kan een bloedtest gebruiken om te bepalen of u zwanger bent, al zes tot negen dagen na de mogelijke bevruchting en een week voor de verwachte menstruatie.
Een paar dagen na de gemiste menstruatie kan zwangerschap ook worden opgespoord met behulp van een echo, waarbij een vruchtholte in de baarmoeder zichtbaar wordt.
Clearblue Snelle Detectie Zwangerschapstest, set van 2 testen
2 stuk(s)
Clearblue Zwangerschapstest met Wekenindicator, set van 2 digitale testen
2 stuk(s)
Sensitest zwangerschapstest midstream extra gevoelig 6 stuks - vanaf 6 dagen voor
6 stuk(s)
Telano Zwangerschapstest Midstream Extra Vroeg 2 stuks - Extra Gevoelig - 10 mIU/ml
2 stuk(s)
Het juiste moment voor een zwangerschapstest
Al twee weken na de mogelijke bevruchting van de eicel, of een dag na uw gemiste menstruatie, kunt u met een conventionele, vrij verkrijgbare zwangerschapstest redelijk betrouwbaar bepalen of u al dan niet zwanger bent.
U kunt een zwangerschapstest kopen in de apotheek en drogisterij en daarna in alle rust de test uitvoeren. De kosten van een zwangerschapstest zijn rond de vier euro.
De meeste zwangerschapstests hebben twee velden. Het controleveld, dat aangeeft of de test correct is uitgevoerd, en het resultaatveld. Het resultaat wordt vaak aangekondigd door een verkleuring, streepjes of min- en plustekens. Inmiddels zijn er digitale zwangerschapstesten die zelfs een indicatie geven in welke week van de zwangerschap je al zit.
Door op het teststaafje te plassen wordt de hoeveelheid HCG in de urine gemeten. Een chemische reactie met HCG-antistoffen, die op de teststrip zitten, maakt het resultaat zichtbaar op de zwangerschapstest. U kunt de urine ook opvangen met een schone beker of bak en de test vervolgens enkele seconden in de urine houden.
U kunt de test op elk moment doen, maar de urineconcentratie is ‘s ochtends het hoogst. Om deze reden is het raadzaam om de zwangerschapstest direct na het opstaan en met de meer geconcentreerde ochtendurine uit te voeren.
Om er zeker van te zijn dat het resultaat correct wordt weergegeven, moet u de instructies voor de zwangerschapstest zorgvuldig volgen. Maak ook direct een afspraak met uw gynaecoloog als de testuitslag positief is. Hij of zij kan een ander onderzoek of een echo laten maken, het verdere verloop van de zwangerschap met u bespreken en een kraamkaart afgeven.
Is een zwangerschapstest betrouwbaar?
Meestal zijn zwangerschapstests voor urine en thuis redelijk betrouwbaar. Je kunt ervan uitgaan dat je zwanger bent, zeker als de uitslag positief is. Als de test een negatief resultaat laat zien, bent u mogelijk nog steeds zwanger.
Dit komt niet zo zelden voor en komt doordat de concentratie van het HCG-hormoon aan het begin van de zwangerschap nog niet hoog genoeg is om een positief testresultaat te garanderen.
Voor een zinvol resultaat is het logischer om de zwangerschapstest een of meer dagen nadat uw menstruatie zou moeten beginnen, te doen. Dit zal u zeker veel argwaan geven, maar op deze manier is de kans op een vervalst testresultaat veel lager en krijgt u geen valse hoop.
Dit scenario is relatief zeldzaam, maar het kan ook gebeuren dat de test een positief resultaat laat zien, ook al is er geen zwangerschap. Dit wordt dan een “vals positief resultaat” genoemd. Hiervoor zijn primair bepaalde applicatiefouten verantwoordelijk. Onjuist bewaren van de test bij een te hoge temperatuur, gebruik na de afgedrukte houdbaarheidsdatum of het gebruik van bepaalde medicijnen zoals anticonceptiepillen of antibiotica kan ook tot een vals positief resultaat leiden.
Goed om te weten: het resultaat van de zwangerschapstest is maar ongeveer tien minuten zinvol. Het testresultaat kan na tien minuten veranderen en is dan niet meer correct door de vochtigheid in de lucht en het opdrogen van de urine. Een gebruikte zwangerschapstest hoort dus na gebruik in de prullenbak.