
Vermoeidheid treedt in bijna elke zwangerschap op. Samen met vele andere symptomen die optreden tijdens de zwangerschap, is dit een van de meest voorkomende problemen. De redenen voor uitputting en zwakte kunnen variëren.
Er zijn veel zwangere vrouwen die tijdens de zwangerschap over vermoeidheid klagen. Maar waarom is het zo moe tijdens de zwangerschap en is dat normaal? Deze en vele andere vragen willen we in ons artikel voor je beantwoorden. Ook geven we je waardevolle tips over wat je kunt doen tegen vermoeidheid tijdens de zwangerschap.
Vermoeidheid tijdens de zwangerschap in het kort
- Veel zwangere vrouwen ervaren vermoeidheid tijdens de zwangerschap. Dit is volkomen normaal en u hoeft zich er niet al te veel zorgen over te maken.
- Een goede balans tussen beweging en rust is erg belangrijk. Je lichaam heeft zowel voldoende zuurstof nodig als pauzes om te regenereren.
- Het hangt altijd af van hoe lang en hoe ernstig de vermoeidheid tijdens de zwangerschap aanhoudt. Vergelijk jezelf dus niet te veel met andere zwangere vrouwen.
Wat u moet weten over vermoeidheid tijdens de zwangerschap
Zwangerschap is een van de mooiste dingen voor een aanstaande moeder. Het wordt echter ook in verband gebracht met bijwerkingen. Veel vrouwen klagen over vermoeidheid en traagheid tijdens de zwangerschap.
In deze rubriek willen we de meest gestelde vragen over vermoeidheid tijdens de zwangerschap beantwoorden.
Het is normaal dat vermoeidheid optreedt tijdens de zwangerschap. Progesteron, ook wel het zwangerschapshormoon genoemd, speelt hier een grote rol.
Vooral aan het begin van de zwangerschap stijgt de progesteronspiegel sterk en de hormonale verandering leidt tot vermoeidheid. Er is een opregulatie van de progesteronreceptoren op geactiveerde lymfocyten tussen placentacellen en deciduale cellen.
Aan het begin van de zwangerschap is er ook een stimulatie van de stofwisseling, waardoor je meer energie verbrandt en je dus moe en machteloos voelt. Je lichaam moet zich eerst aanpassen aan de nieuwe omstandigheden.
De emotionele ups en downs die je tijdens de zwangerschap doormaakt, zijn ook een oorzaak van vermoeidheid.
Tijdens de zwangerschap neemt het bloedvolume in uw lichaam toe en wordt de placenta gevormd. Bij veel zwangere vrouwen dalen echter de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel. Dit kan ook tot uitputting leiden.
Soms kan het ook door slechte voeding en te weinig beweging zijn dat vermoeidheid erg uitgesproken is tijdens de zwangerschap. Een gebrek aan lichaamsbeweging in het land leidt tot minder zuurstof in het lichaam. Vette voeding en te weinig drinken leiden ook tot meer vermoeidheid.
Hoe manifesteert vermoeidheid zich tijdens de zwangerschap?
Door de vermoeidheid tijdens de zwangerschap voelen veel vrouwen zich uitgeput en lusteloos. Het lichaam is gestrest en moet meer pauzes nemen. Deze pauzes moet je zeker nemen.
Als u zich na het eerste trimester nog steeds moe voelt, kan dit een teken zijn van een tekort. Andere symptomen zoals hoofdpijn, bleke huid en concentratiestoornissen kunnen wijzen op een ijzertekort. Veel zwangere vrouwen hebben last van ijzertekort, dus u hoeft niet bang te zijn.
Stress, zelfrespect en depressie hangen samen met vermoeidheid bij zwangere vrouwen. De geestelijke gezondheid van vrouwen tijdens de zwangerschap moet worden gehandhaafd.
Over het algemeen kan worden gezegd dat vermoeidheid tijdens de zwangerschap verschilt van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen geven aan dat ze na 2 maanden geen symptomen van uitputting meer voelen. Anderen daarentegen voelen gedurende de 9 maanden constante, geïsoleerde opflakkeringen.
Wanneer treedt vermoeidheid op tijdens de zwangerschap?
Veel zwangere vrouwen voelen zich de eerste 3 tot 4 maanden moe en uitgeput. De reden hiervoor is het lichaam dat zich probeert aan te passen aan de nieuwe situatie. Het stijgende progesteron spiegel in het eerste trimester leidt tot slaperigheid. Omdat het progesteron een ontspannend en kalmerend effect heeft waardoor je moe wordt.
Een langetermijnstudie heeft het trimester gedocumenteerd waarin bepaalde dingen gebeuren tijdens de zwangerschap. Er werd gekeken of er een verband was tussen misselijkheid, vermoeidheid, stress en sociale steun. Hiervoor werden 91 zwangere vrouwen gerekruteerd.
Het bleek dat de vermoeidheid in het eerste en derde trimester significant hoger was dan in het tweede.
De vermoeidheid keert meestal terug tegen het einde van de zwangerschap. De redenen hiervoor zijn echter verschillend. De baby wordt steeds groter en is merkbaar in de buik. De groeiende buik kan ook rugpijn veroorzaken. Dus je kunt ‘s nachts niet zo goed slapen. Door de druk op uw blaas moet u ook ‘s nachts vaker naar de badkamer.
Wanneer neemt de vermoeidheid af tijdens de zwangerschap?
Vanaf de 12e week van de zwangerschap verbetert de vermoeidheid meestal. Het lichaam is gewend geraakt aan de verandering. Het tweede trimester van de zwangerschap wordt ook wel de “huwelijksreis” genoemd. Je lichaam heeft zich dan aangepast aan de stijging van hormonen. Je voelt je meer wakker en fitter dan in de afgelopen 3 maanden.
Je lichaam krijgt een energie boost, waardoor je nieuwe kracht krijgt. Veel zwangere vrouwen genieten nu weer van activiteiten en gaan de samenleving niet meer uit de weg. De constante vermoeidheid is verdwenen.
U moet er echter rekening mee houden dat vermoeidheid tijdens de zwangerschap van verschillende factoren afhangt. Zo vertonen jongere vrouwen met een laag ijzer-, ferritine- en hemoglobinegehalte vaak sneller tekenen van vermoeidheid.
De ernstige vermoeidheid verdwijnt meestal na enkele maanden. Maar dat betekent niet dat ze helemaal niet meer terugkomt. Zodra u zich moe voelt, dient u onmiddellijk een pauze in te lassen en uzelf te laten rusten. Dit is niet alleen goed voor u, maar ook voor uw kind.
Is vermoeidheid normaal tijdens de zwangerschap?
Het is volkomen normaal dat u zich tijdens de zwangerschap moe en uitgeput voelt. Je lichaam maakt een grote verandering door en moet zich aanpassen aan de nieuwe gebeurtenissen.
Het is belangrijk dat u voor uzelf en de baby zorgt door voldoende slaap en een uitgebalanceerd dieet.
Je lichaam heeft kracht nodig vanwege de regelmatige groeispurten van je baby. Vooral in de eerste maanden van de zwangerschap verbruikt je lichaam veel energie door de extreme hormoonveranderingen. Maak je dus geen zorgen, zwangerschapsmoeheid treft de meeste vrouwen.
Voor veel vrouwen is een zwangerschap een toestand van fysieke en psychologische verandering U wordt tijdens de zwangerschap blootgesteld aan veel stressvolle situaties. Ongeveer 10 tot 13 procent van de zwangere vrouwen lijdt aan depressie in de perinatale fase, dus kort voor de bevalling.
Is vermoeidheid tijdens de zwangerschap een teken van het geslacht van de baby?
“Je bent constant moe, dan wordt het beslist een meisje!” – Veel zwangere vrouwen worden met zulke zwangerschapsmythen geconfronteerd. Maar hangt vermoeidheid tijdens de zwangerschap echt af van het geslacht van de baby?
In een studie van het Wexner Medical Center van de Ohio State University onderzochten onderzoekers 80 zwangere vrouwen op immuun markers, cytokines genaamd.
Ze ontdekten dat vrouwen met vrouwelijke foetussen een verhoogde ontstekingsreactie hadden dan vrouwen met mannelijke foetussen wanneer het immuunsysteem verzwakt was. De toegenomen ontsteking zou een rol kunnen spelen in het feit dat vrouwen die een meisje op termijn dragen gevoeliger reageren op ziekten en daardoor meer uitgeput zijn.
Uiteindelijk kunt u echter pas op basis van een echo uit de 16e week van de zwangerschap zeker weten van welk geslacht uw foetus is. Alle andere methoden zijn grotendeels mythes gebleken.
Vermoeidheid tijdens de zwangerschap: de 4 beste tips om uitputting tegen te gaan
Er zijn bepaalde dingen die u kunt doen om vermoeidheid tijdens de zwangerschap te verminderen. In de volgende sectie hebben we de vier beste tips tegen uitputting voor je op een rijtje gezet. We hopen je tijdens de zwangerschap te kunnen helpen met de volgende tips.
Tip 1: neem pauzes
Rust wat uit en slaap als u zich niet lekker voelt. Je moet echter niet alleen op bed gaan liggen. Als u te lang op één plek blijft, kunt u zich nog vermoeider voelen. Probeer een balans te vinden tussen ontspanning en lichaamsbeweging.
Reflexologie en counseling kunnen zwangere vrouwen helpen zich minder moe te voelen. Verloskundigen moeten dit doen als de zwangere vrouw op het punt staat te bevallen. Tijdens deze massage wordt er druk uitgeoefend op de voetreflexzones. Het heeft een ontspannend effect en is een goede methode om stress en vermoeidheid te minimaliseren.
Het lichaam heeft pauzes nodig om te regenereren. Als u moe bent, luister dan naar de signalen van uw lichaam en ga liggen. Anders kunnen de symptomen van vermoeidheid erger worden. Dit is slecht voor uw gezondheid en die van de baby.
Slaap elke nacht minstens 7 tot 8 uur. Gedurende deze tijd kan uw lichaam zijn batterijen opladen. Als u aan het werk bent, neem dan indien nodig een powernap tijdens pauzes. Gebruik het weekend voor een extra dutje. Je lichaam herwint de energie die het nodig heeft door een pauze te nemen.
Tip 2: een uitgebalanceerd dieet
Het is belangrijk dat u tijdens de zwangerschap uitgebalanceerd eet. Een uitgebalanceerd dieet omvat met name fruit, groenten en volkorenproducten. In het beste geval moet u vette en ongezonde voeding vermijden. We willen dat u en uw baby bijzonder gezond zijn.
Je maaltijden moeten rijk zijn aan vitamines, ijzer en eiwitten.
U kunt uw bloedsuikerspiegel op peil houden door gedurende de dag kleine maaltijden te eten. Dit kan vermoeidheid verminderen. Zorg ervoor dat u gezonde tussendoortjes eet en niet uw toevlucht neemt tot ongezond voedsel. Je moet ook voldoende drinken. U kunt het beste 3 liter water en thee per dag consumeren. Je lichaam verandert tijdens de zwangerschap. Zorg er daarom voor dat u voldoende drinkt. Uw bloedsomloop blijft stabiel en vermoeidheid neemt af.
Het is belangrijk om regelmatig te eten en te drinken. U mag niet meer dan een paar uur tussen de maaltijden laten zitten. Anders put je je lichaam verder uit.
Tijdens de zwangerschap moet u zeker een hoge koffieconsumptie vermijden. Natuurlijk zorgt de cafeïne ervoor dat je je wakker voelt. U moet het echter in kleine hoeveelheden consumeren. Een te hoge dosis cafeïne zou anders slecht zijn voor uw baby.
Tip 3: wissel douches
Afwisselende douches stimuleren je bloedsomloop en vernauwen en vergroten je bloedvaten door warme en koude prikkels. De verandering van bloedvaten heeft positieve effecten op:
Metabolisme
Immuunsysteem
Hart
Thermoregulatie
Stemming en stemming
Contrasterende buien leiden tot positieve energie en zijn gezond. Je begint met een warme of warme douche. Dan moet je het water op koud zetten.
Omdat het een extreme verandering is van warm naar koud, kunt u het beste met uw rechtervoet vertrouwd raken met de nieuwe temperatuur. Je zou daar moeten beginnen, want dit is het verste punt van het hart. Dan stort je jezelf tot aan je middel. Je lichaam is al een beetje gewend aan de temperatuur. U kunt nu uw armen en de rest van uw lichaam douchen.
Meestal doe je twee keer afwisselend douchen. Neem dus eerst een warme douche, dan een koude en dan nog een warme en koude douche. Je stopt met een koude douche omdat je wilt dat de bloedvaten weer samentrekken. Droog je daarna snel af om jezelf weer op te warmen en niet ziek te worden.
Tip 4: Beweging
Train zo vaak mogelijk in de frisse lucht. Door te bewegen neem je zuurstof op waardoor je minder moe wordt. De zonnestralen versterken uw natuurlijke dag-nachtritme. Hierdoor voelt u zich overdag fitter en ‘s nachts beter slapen.
Voordat je gaat slapen, raden we aan om yoga-oefeningen te doen. De oefeningen ontspannen je lichaam en je kunt beter in slaap vallen. In de ochtend moet u krachtige oefeningen doen. We kunnen een wandeling door het park of een wandeling in het bos aanbevelen.
Bewegen tijdens de zwangerschap is erg belangrijk en helpt tegen vermoeidheid. Maar overdrijf het niet. Op dagen dat het u niet zo goed gaat, kunt u beter even uitrusten. Het vinden van de juiste balans tussen beweging en rust is essentieel.
Het bevorderen van lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap heeft vooral positieve effecten op de psyche. Oefening leidt tot een aanzienlijke afname van negatieve toestanden zoals depressie, spanning, woede en vermoeidheid. Daarnaast is er een toename van de vitaliteit.