Uw blaas onder controle houden tijdens de zwangerschap

Kunt u de (blaas) druk niet aan? Als u tijdens de zwangerschap problemen ondervindt bij het beheersen van uw blaas, kunt u als volgt omgaan met dat mogelijk gênante probleempje.

Uw frequente behoefte om te plassen kan zijn veranderd in urine-incontinentie of urineverlies, vooral als u niest, hoest, lacht of overbelast. Maak je geen zorgen; het komt heel vaak voor en zal waarschijnlijk niet lang duren. Hier is wat u kunt doen om de mogelijke schaamtefactor te minimaliseren.

Wanneer begint urine incontinentie tijdens de zwangerschap?

Het is je misschien opgevallen kort nadat je hoorde dat je zwanger was, dat je ineens vaker dan normaal naar het toilet moest rennen.
Geleidelijk aan kan een frequente behoefte om te plassen tijdens de zwangerschap zelfs nog frequenter zijn geworden, vooral tijdens het laatste trimester, wanneer uw opgroeiende baby extra druk op uw blaas uitoefent. Het kan zelfs problemen worden met de controle over de blaas.

Maak u geen zorgen en schaam u niet! Onvrijwillig plassen tijdens de zwangerschap kan vervelend, rommelig en soms zelfs vernederend zijn. Maar het is normaal en meestal tijdelijk.

Wat veroorzaakt urine-incontinentie tijdens de zwangerschap?

Hormonale veranderingen, vooral fluctuerende niveaus van relaxine en progesteron (die helpen bij het beheersen van uw blaas), zijn voornamelijk de schuld.
De kans op incontinentie tijdens de zwangerschap neemt toe als u in het verleden last heeft gehad van urineweginfecties, als u eerder vaginaal bent bevallen, als u ouder bent of als u meer weegt (overgewicht legt meer druk op de blaas).

Als u last had van lekken voordat u zwanger werd, zult u dit waarschijnlijk zelfs tegenwoordig nog ervaren. Onbedoelde lekkage kan op elk moment voorkomen, maar vooral als u lacht, niest of hoest. (Als je voor de lunch naar het huis van een grappige vriend gaat, pak dan een extra ondergoed in!)

Wat kan ik doen aan urine-incontinentie als ik zwanger ben?

Probeer maximaal drie sets van 10 Kegel-oefeningen per dag te doen. Probeer ook een Kegel-oefening te doen als je de behoefte voelt om te hoesten of niezen, of als je gaat lachen of iets zwaars wilt optillen. Dat kan helpen de aandrang van de blaas onder controle te houden en uw lekkage te verminderen.
Houd uw gewichtstoename tijdens de zwangerschap matig. Extra kilo’s zorgen voor extra druk op uw blaas tijdens de zwangerschap.
Probeer constipatie tijdens de zwangerschap tot een minimum te beperken. Volle darmen kunnen extra druk op uw blaas uitoefenen.
Blijf elke dag minstens 8 tot 10 glazen vloeistof drinken. Minder water gebruiken om het plassen onder controle te houden, maakt je alleen maar kwetsbaar voor uitdroging en urineweginfecties.
Vermijd koffie, frisdrank en alcohol. Ze kunnen uw blaas irriteren en het moeilijker maken om die lekken onder controle te houden.
Gebruik maandverband als back-up om lekken op te vangen. Maar geen tampons, alstublieft – ze blokkeren de urinestroom niet en zijn sowieso niet aan te raden tijdens de zwangerschap.

Wanneer kan ik verwachten dat urine-incontinentie stopt?

Nadat u uw baby heeft gekregen, zal de onophoudelijke drang om te plassen ophouden, en uw blaas zal vaak weer normaal worden, samen met de rest van uw lichaam. Maar het kan langer duren.
Vrouwen die een bijzonder lange vaginale bevalling hebben gehad of moeite hebben met afvallen, kunnen te maken krijgen met onvrijwillig plassen. Als dat het geval is, is het misschien tijd om de hulp van uw arts in te roepen.

Wanneer moet ik de dokter raadplegen?

Een beetje lekken kan erg vervelend zijn, maar de meeste vrouwen melden niet meer dan een paar sessies van lekken per dag tijdens de zwangerschap. Een snelle geurtest zou dit moeten bevestigen; urine ruikt naar urine (grasachtig en licht ammoniak achtig).

Bel onmiddellijk uw arts als de vloeistof stroomt, niet lekt en helder en geurloos is. Er is een kans dat u vruchtwater lekt.

Zelfs als u zeker weet dat het urine is, moet u uw arts bij uw volgende bezoek aan uw arts vertellen over uw problemen met urine-incontinentie en om zijn of haar aanbevelingen vragen. Als Kegel-oefeningen niet voldoende zijn om uw lekkage onder controle te houden, kan soms een vaginaal apparaat (een pessarium genoemd) helpen.
Als u risicofactoren heeft voor postpartum urine incontinentie, laat het uw arts dan weten zodat hij of zij uw behandelingsopties kan bespreken. Er zijn voorgeschreven medicijnen en zelfs chirurgische benaderingen voor een overactieve blaas en incontinentie, maar deze moeten tijdens de zwangerschap worden vermeden ten gunste van oefeningen en gedragsverandering. Nadat uw baby is geboren, zijn er andere opties die u misschien wilt overwegen, waaronder postpartum bekkenbodem fysiotherapie.

Plaats hier uw commentaar

Laat een reactie achter

Preggie
Logo
Shopping cart