Uw baby wil niet slapen, wat te doen?

Wat zijn slaapproblemen bij baby’s?

Nieuwe ouders hebben het vaak lastig. Omdat iedereen weet dat pasgeborenen veel werk met zich meebrengen. Vooral de nachten worden volledig op hun kop gezet door de kleine nieuwkomers. Dus als mama en papa overdag op een laag pitje functioneren, dan is dat begrijpelijk. Als men de ouders hoort, dan wanhopig zeggen: “Mijn baby slaapt niet!” Dit wordt ook vaak afgedaan als volkomen normaal. Omdat een baby zijn omgeving dag en nacht bezig houdt.

Maar wanneer kun je praten over echte slaapproblemen bij een baby en tot op welk punt is het normaal gedrag? Al in het begin moet gezegd worden dat elk gezin hier een andere dynamiek heeft. Er zijn veel factoren die ervoor zorgen dat de baby al dan niet een probleem vormt. Iedereen heeft bijvoorbeeld een andere tolerantielimiet. Waar sommigen het gemakkelijk kunnen verdragen dat de nachten worden teruggebracht tot een paar uur slaap, zijn anderen snel geïrriteerd en zowel fysiek als mentaal zwaar belast. Ook speelt het bijvoorbeeld een rol of er al broers of zussen in het huishouden zijn. Sta je daar als alleenstaande ouder, of zit je oma misschien wel in huis om een ​​deel van de nachtdienst op zich te nemen?

In de eerste drie maanden van hun leven slapen baby’s tussen de 14 en 17 uur per dag. Sommige zelfs meer. Op dit moment kunnen ze echter nog geen onderscheid maken tussen dag en nacht. De korte perioden van wakker zijn lijken willekeurig en worden voornamelijk versterkt door honger. Na ongeveer vier weken beginnen de kleintjes een rustiger slaapritme te krijgen, dat de komende maanden steeds duidelijker kan worden gestructureerd. Echte slaapproblemen worden daarom bij veel kinderen pas na enkele weken merkbaar. Als de waakfasen vanaf het begin duidelijk langer dan 30 minuten duren, hoewel het kind erg onrustig is en veel huilt, kan dit duiden op slaapproblemen. Deze manifesteren zich meestal zo duidelijk na de eerste vier weken dat dan duidelijk wordt dat de baby slaapproblemen heeft. In het volgende gaan we dieper in op babyslaap. Waarom is een baby ‘s nachts wakker? Wat kan slaapproblemen bij baby’s veroorzaken? Wat te doen als de baby in slaap huilt.

De baby wil niet slapen

Een scenario waar veel ouders bang voor zijn: de baby valt niet in slaap en brengt de hele nacht huilend door. Voor volwassenen is de dag opgedeeld in bepaalde fasen. We slapen meestal ‘s nachts en zijn overdag actief. Dit vaste ritme bestaat nog niet voor een baby. De pasgeborenen kunnen geen onderscheid maken tussen dag en nacht. Ze slapen als ze moe zijn. Dus als we aannemen dat het tijd is om te slapen, kan een baby vechten met zijn handen en voeten.

De baby wil niet slapen, dus het betekent niet automatisch dat hij of zij slaapproblemen heeft. Zeker niet als het primair gaat om op een bepaald moment niet willen slapen. Ook hier is een relatief korte waakfase van 30 tot 45 minuten normaal in de eerste weken. De slaapfasen kunnen variëren van een uur tot maximaal vijf uur.

De baby slaapt ‘s nachts niet als hij zich bijvoorbeeld ongemakkelijk voelt. Dit kan komen door een natte luier, een te lage of te hoge kamertemperatuur of gewoon door honger. Als de waakfasen erg lang en stressvol zijn voor de baby, vooral ‘s nachts, moeten ouders hier rekening mee houden.

Een slaap motivatie kan uitkomst bieden. Een muziekdoosje kan net zo rustgevend zijn als het vertellen van een verhaaltje – de bekende stem van de ouders doet vaak wonderen. Plaats het bedje niet direct naast een warmtebron. Een goede kamertemperatuur om te slapen voor pasgeborenen en baby’s is 18 ° C. Ouders nemen steeds vaker hun toevlucht tot zogenaamde witte ruis. Witte ruis is een geluidsfrequentie waarvan wordt aangenomen dat deze de geluiden uit de baarmoeder goed nabootst voor baby’s. Daarom is het erg rustgevend.

Numsy® NightCalm - Witte Ruis Machine Baby - Slaaptrainer - White Noise Machine - Ademend LED Licht

45,00 out of stock
Laatste update was op: september 30, 2023 9:36 pm

White Noise Machine - Ademend LED licht - Witte Ruis Machine - Slaaptrainer - Kinderen - Slaaphulp - White Noise Therapy
Maak jij je zorgen om het slaapritme van jou en je kleine? Dat is begrijpelijk, een slechte nachtrust heeft namelijk een enorme impact op ons leven. Buiten dat slaaptekort...

Original White Noise Machine - Slaaptrainer - Witte Ruis Machine - Baby Muziekdoosje - Slaaphulp

24,95 out of stock
Laatste update was op: september 30, 2023 9:36 pm

Verbindingstype: Analoog | Zonder camera | 10 meter bereik buitenshuis

Numsy® Paradise Witte Ruis Machine - Slaaptrainer Kind - Draadloos - White Noise Baby - Baby Hartslag - Droomritme

79,00 out of stock
Laatste update was op: september 30, 2023 9:36 pm

Witte Ruis Apparaat - Slaaphulp Baby - White Noise Machine - Slaaptrainer - Sound Machine - Geluidsmachine - Kinderen
Lukt het maar niet om jouw kindje rustig in slaap te krijgen? Of vind je het zelf lastig om jouw gedachten te verleggen voordat je gaat slapen? Slaapproblemen bij baby’s en...

White Noise Machine - Slaapmachine - Slaaphulp - Rustgevend Blauw Licht - Witte Ruis Machine - Geluidsmachine Baby - Slaapinstrument...

24,95 out of stock
Laatste update was op: september 30, 2023 9:36 pm

Slaap je eigenlijk wel genoeg? En val je gemakkelijk in een diepe slaap? Je hebt al verschillende slaapmiddelen geprobeerd maar nog niet het gewenste resultaat? Een goede nachtrust is letterlijk van levensbelang, het verbeteren van je slaap geeft je leven namelijk een enorme positieve impuls en...

Mijn baby huilt terwijl hij in slaap valt

De baby slaapt onrustig, de baby wordt constant wakker of de baby huilt bij het inslapen – problemen die veel ouders melden. Als de baby huilt terwijl hij in slaap valt, kunnen er verschillende redenen zijn. Het is vaak erg oververmoeid, maar tegelijkertijd te opgewonden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de baby overprikkeld is – muziek en een verhaal en de draaiende televisie op de achtergrond wordt vergezeld door de razende broers en zussen – de baby wordt al overladen met te veel visuele en fysieke prikkels. Het probeert het te verwerken, ook al is het moe. Het resultaat: de baby wil ‘s avonds niet slapen.

“De baby slaapt niet goed.” Vaak is dit een kwestie van perceptie. Een vermoeide baby die 10 minuten hard huilt vlak voordat hij in slaap valt, valt niet automatisch slecht in slaap. Deze 10 minuten aan het einde van een lange dag zijn echter buitengewoon vermoeiend voor de ouders en worden als een grote last ervaren. De baby huilt bij het inslapen, maar heeft toch een goed slaapritme? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken.

De baby valt alleen in je armen in slaap

Wil de baby niet slapen zodra hij in de wieg wordt gelegd? Ook dit is een fenomeen waarmee veel ouders worden geconfronteerd. De baby valt alleen in je armen in slaap omdat hij zoekt en geniet van de nabijheid van zijn ouders. Deze fase van hechting is voor veel ouders belangrijk en erg fijn. Vaak ervaren vader noch moeder het als negatief wanneer de baby in hun armen in slaap valt. Pas als de baby ouder is en het tijd kost om in slaap te vallen, kan het vermoeiend worden als het kind nog gewend is om in je armen in slaap te vallen.

Er is ook een fysiologische reden dat de baby alleen in de arm in slaap valt. Na de geboorte maken moeder en kind het hormoon oxytocine aan. Dit stimuleert niet alleen de melkproductie, het werkt ook als een neurotransmitter en heeft een stimulerend effect – het maakt je als het ware gelukkig en tevreden.
Baby’s hebben veel nabijheid en veiligheid nodig

De hormoonproductie van de moeder wordt onder meer op gang gebracht door de baby vast te houden. De baby maakt het hormoon onder meer aan tijdens het geven van borstvoeding. De fysieke nabijheid van de arm is daarom erg prettig voor moeder en kind. Maar zelfs als je met papa knuffelt, neemt de oxytocine toe en wordt de band versterkt.

De baby kan niet in slaap vallen als hij alleen in bed ligt? Dan is het misschien te vroeg om eraan te wennen. Deskundigen zijn van mening dat de vijfde levensmaand een goed moment is om te wennen aan het in slaap vallen. Op dit punt heeft de baby al gevoel voor de tijden van de dag en kan een vast slaapritme worden vastgesteld.

Mijn baby kan niet worden neergelegd

Slaapt de baby onrustig of huilt hij veel? Dit zijn niet zelden problemen die vooral ‘s nachts voorkomen. Maar er zijn ook situaties waarin de baby de klok rond op direct lichaamscontact staat om te kalmeren. Voor ouders betekent dit dat ze het kind constant moeten ronddragen om überhaupt tot rust te komen.

Als de baby huilt tijdens het liggen, kunnen er veel redenen zijn. Nogmaals, hechting is een van de belangrijkste factoren. Vaak treedt dit probleem vooral op in de eerste drie tot vijf levensmaanden. Als het kind te jong is om eraan te wennen, kan een draagdoek wonderen verrichten. De ouders hebben hun handen vrij en de nakomelingen zijn veilig ingepakt. Als een draagdoek niet stabiel genoeg lijkt, kunt u ook een draagzak gebruiken.

Mijn baby slaapt niet alleen

De baby wil ‘s nachts niet slapen als hij alleen is? Veel ouders kiezen er bewust voor om de baby niet vroeg alleen te laten slapen. Je wilt optimaal genieten van de tijd met de pasgeborene, wat ook goed is voor de ontwikkeling van het kind. Omdat baby’s heel licht slapen, zullen ze het meteen merken als ze alleen worden gelaten. De baby wordt steeds weer wakker en begint te huilen als hij geen verzorger kan vinden.

Pasgeborenen gaan niet alleen weer slapen omdat ze eraan gewend zijn iemand bij zich te hebben. Of de baby slaapt niet graag in zijn eigen bed. De baby huilt in zijn slaap totdat iemand het eindelijk opmerkt en oplet. Voor velen is het gezinsbed een goed compromis. De baby valt pas tevreden in slaap met lichamelijk contact? Dan kan hij comfortabel zijn ogen sluiten op de borst van mama of papa. Een extra bed is echter vaak voldoende om het kind rustig te laten slapen. Het staat dicht bij de ouders en voelt zich veilig. De slaapomgeving van uw baby is dus erg belangrijk om een ​​vredige en rustgevende slaap te garanderen.

De baby slaapt alleen aan de borst of met de fles

Zoals gezegd leidt het zuigen aan de borst of aan de fles tot het vrijkomen van het hormoon oxytocine. Dit zal de baby helpen kalmeren en beter in slaap vallen. In de eerste levensmaanden is dit nauwelijks een belasting voor de ouders, maar het kan tot problemen leiden als oudere baby’s vanaf ongeveer zes maanden nog afhankelijk zijn van in slaap vallen met de fles of de borst. Moeders die borstvoeding geven, kunnen melk afkolven om in ieder geval een deel van de nachtelijke voeding aan hun partner over te laten.

Als de baby huilt tijdens het in slaap vallen omdat hij geen fles kan krijgen, kan een fopspeen helpen. Sommige baby’s beginnen dan ook aan hun duimen te zuigen. De baby slaapt alleen dicht bij de borst omdat hij eraan gewend is de fysieke nabijheid te voelen. Om er even aan te wennen is het gezinsbed ook handig. Op deze manier kun je de baby langzaam laten wennen aan het feit dat er iemand in de buurt is maar de borst niet altijd wordt gegeven. Deze aanpassing kan beginnen op de leeftijd van vier tot vijf maanden.

De baby huilt in zijn slaap

De ene baby huilt tijdens het slapen omdat hij een natte luier heeft, de andere is extreem temperatuurgevoelig. Een ander heeft buitengewoon behoefte aan nabijheid – er zijn veel redenen om ‘s nachts te huilen. Als het huilen aanhoudt en er lijkt geen manier te zijn om de baby te kalmeren, zijn het vaak ontwikkelingsfasen waarin het kind zich bevindt. Ze kunnen ineens nieuwe dingen doen of nieuwe informatie verwerken en moeten hieraan wennen.

Helaas zijn er ook zogenaamde huilbaby’s. Ze lijken vaak urenlang zonder reden te gillen. Hier is het belangrijk om zenuwachtig de baas te blijven en sterk te zijn. Het belangrijkste is om de baby nooit zomaar te laten huilen. De theorie dat een baby zal stoppen met huilen als hij lang genoeg alleen wordt gelaten, is ouderwets en gevaarlijk. Als er niet voor de huilende baby wordt gezorgd, leidt dit tot een hoge mate van mentale en fysieke stress. De reeds genoemde witte ruis is onder meer een interessante manier om babybeestjes te kalmeren. Als je aan het einde van je latijn bent, is professionele hulp nodig.

De baby slaapt onrustig

Een baby in zijn slaap laten huilen is niet altijd het probleem. Het kan ook zijn dat een baby gewoon onrustig is. Het draait heen en weer en komt niet echt tot rust. Dit gebeurt in actieve ontwikkelingsfasen, bijvoorbeeld als het tandjes krijgen. Bij doorkomende tandjes kunnen er problemen optreden zoals lichte koorts. Bovendien is het gewoon ongemakkelijk als de tanden door het tandvlees prikken. Ziekte kan ook een rusteloze slaap veroorzaken. De baby kan niet slapen als hij luieruitslag heeft of misschien een jeukende wiegmuts.

Een populaire techniek die wordt gebruikt om pasgeboren baby’s ‘s nachts te kalmeren, is inbakeren. Hiervoor wordt de baby in een deken gewikkeld om een ​​stabiele slaaphouding mogelijk te maken die zou moeten herinneren aan de warmte en steun in de baarmoeder.

Mijn baby slaapt de hele nacht niet door

De baby slaapt niet? De baby valt ‘s nachts niet meer in slaap, is hij maar één keer wakker geworden? De baby slaapt de hele nacht niet door? Er zijn veel scenario’s die ouders met hun kinderen doormaken in de eerste paar maanden van hun leven. Veel mensen concentreren zich op de vraag wanneer een baby de hele nacht door moet slapen. En het antwoord is – er is geen antwoord! Ieder kind heeft zijn eigen ritme. Veel baby’s kunnen na ongeveer zes maanden de nacht doorkomen zonder te eten. De baby wordt nog steeds wakker, maar vindt soms de weg terug om alleen te slapen. Dit geldt echter niet voor elk kind.

Door de nacht slapen is ook een kwestie van definitie. Volwassenen slapen van ‘s avonds tot’ s morgens “door”. Baby’s die van middernacht tot vijf uur slapen, tellen al als slapers. En een gemiddeld nachtelijk ontwaken van 1-2 keer is volkomen normaal. De kinderen zijn hier altijd individueel.

Het is ook niet ongebruikelijk dat de baby al een goed ritme heeft en dit weer verliest. De baby slaapt de hele nacht niet door en ouders hebben het gevoel dat ze een stap achteruit doen. Er is niets om je zorgen over te maken. Het kan tot drie jaar duren voordat het kind de meeste nachten slaapt, en zelfs dat is niet altijd gegarandeerd. Hier helpt het vaak alleen om kalm te blijven.

Tips voor een goede babyslaap

Een gezonde babyslaap is niet uit een receptenboek te toveren. Elk kind heeft een individueel ritme. Ouders moeten aandacht besteden aan hun eigen gezinsdynamiek en samen een manier vinden om het hoofd te bieden aan de stressvolle nachten van de vroege kinderjaren. Toch volgen hier een paar tips om een ​​gezonde babyslaap te stimuleren:

Laat u niet beinvloeden door de overdreven verwachtingen van anderen.
Bekijk de baby individueel en speel in op zijn behoeften.
Creëer een regelmatige dagelijkse routine.
Voorkom overmatige stimulatie.
Doe zo lang mogelijk een dutje.
Creëer vaste avondrituelen.
Houd u aan vaste bedtijd.
Geen haast tijdens het slapengaan – plan voldoende tijd.
Houd rekening met speciale omstandigheden – kinderziektes, ziekte, ontwikkelingsstadia

Plaats hier uw commentaar

Laat een reactie achter

Preggie
Logo
Shopping cart