Seks na de geboorte: hoe lang moet je wachten?

Het is nog maar een paar weken geleden dat je kleine wonder werd geboren en de geboorte heeft natuurlijk zowel fysiek als mentaal een hele grote verandering teweeggebracht. Versgebakken moeders moeten herstellen van de inspanningen in de eerste weken en maanden na de bevalling, dus het is geen wonder dat seks voorlopig buiten de boot valt.

Zodra het verlangen naar intieme samenhorigheid terugkomt, vragen veel stellen zich af hoe lang ze moeten wachten om seks te hebben na de bevalling en andere vragen rijzen: doet de eerste seks na de bevalling pijn? Waar moet u op letten tijdens geslachtsgemeenschap en hoe zit het met anticonceptie bij het geven van borstvoeding?

Hoe lang geen seks na de bevalling?

Het vorige leven van de ouders staat op zijn kop met de geboorte van het kind. Een pasgeboren baby zorgt niet alleen voor slapeloze nachten, stelt nieuwe prioriteiten en heeft een heel andere dagelijkse routine, ook de relatie en seksualiteit met de partner verandert plotseling. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste stellen in de weken en maanden na de bevalling niet echt zin hebben in seks en zich volledig concentreren op het nieuwe familielid.

Op een gegeven moment komt de gedachte aan seks en saamhorigheid echter terug. Maar wanneer kunnen koppels na de bevalling weer seks hebben? Er is natuurlijk geen algemeen antwoord op deze vraag. Sommige stellen voelen al een paar weken na de bevalling weer het verlangen naar elkaar en beleven hun gedeelde seksualiteit al heel vroeg na de geboorte van hun kind. Het is echter niet ongebruikelijk dat de eerste seks een half jaar en soms zelfs een heel jaar later plaatsvindt.

Gynaecologen adviseren nieuwe moeders om na de bevalling ongeveer vier tot zes weken te wachten voordat ze voor de eerste keer seks hebben. Dit komt doordat de wondgenezing in de baarmoeder en de zogenaamde wekelijkse doorstroming gedurende deze tijd plaatsvinden. Doordat de placenta zich na de bevalling losmaakt van de baarmoederwand, ontstaat er een wondoppervlak dat in de weken na de bevalling moet genezen. De wekelijkse stroom is bloederig in de eerste dagen na de bevalling en komt vrij sterk voor.

Naast bloed worden bacteriën, lymfevloeistof en weefselresten uitgescheiden. In het verdere verloop van het puerperium en de regressie van de baarmoeder wordt de wekelijkse stroom zwakker en bruinachtig en vervolgens gelig. Voordat de wekelijkse stroom volledig stopt, is deze alleen zwak en grijswitachtig. Over het algemeen duurt de wekelijkse stroom ongeveer zes weken; als je borstvoeding geeft, kan het iets eerder opdrogen. Het kan echter enkele maanden duren voordat het vrouwelijk lichaam volledig hersteld is van de bevalling.

Als de wekelijkse stroom voorbij is en je geen klachten meer hebt van een mogelijke perineale traan of keizersnede, is er niks mis met seks. Het belangrijkste is dat zowel jij als je partner plezier hebben en geen van beiden onder druk gezet worden om seks te hebben. Als u echter nog steeds pijn heeft door mogelijke geboorteblessures, moet u seks vermijden totdat de wonden volledig zijn genezen. Bij twijfel kunt u tijdens het aanstaande vervolgonderzoek aan uw gynaecoloog vragen of u weer lichamelijk klaar bent voor geslachtsgemeenschap.

Ervaar je pijn tijdens seks?

Niet elke vrouw voelt pijn tijdens de eerste seks na de bevalling. Voor veel vrouwen voelt geslachtsgemeenschap de eerste paar keer na de bevalling echter ongemakkelijk en tegelijkertijd volkomen onbekend. Dit komt onder meer doordat de penis tijdens de seksuele handeling tegen de nog niet volledig teruggetrokken en meestal nog licht gewonde baarmoeder drukt. Vanwege de sterke uitrekking bij de geboorte is het ook heel normaal dat de vagina de eerste weken en maanden na de bevalling gevoelig is voor pijn.

Vooral bij vrouwen die tijdens de bevalling een scheurtje in het perineum of ander geboorteletsel aan de schaamlippen of vagina hebben opgelopen, kan intiem contact langer pijn of branderig gevoel veroorzaken. Het duurt meestal tussen de zes en acht weken voordat een perineale traan volledig is genezen. Een perineum of keizersnede kan ook pijn veroorzaken tijdens seks na de bevalling. Daarnaast maakt borstvoeding de borsten erg gevoelig voor druk en aanraking.

Houd er rekening mee dat:
Als seks pijnlijk blijft, ook al behandelen u en uw partner elkaar zeer zorgvuldig, moet u uw gynaecoloog om advies vragen, want in sommige gevallen kan een genaaide perineale scheur ongemak veroorzaken tijdens de geslachtsgemeenschap. Hetzelfde geldt als de bloeding vier weken na de bevalling nog steeds optreedt of als de wekelijkse stroom daarna nog steeds erg sterk is.

Manieren om seks na de bevalling zo aangenaam mogelijk te maken

Voor veel vrouwen is de eerste seks na de bevalling een soort nieuw begin, en sommige vrouwen vergelijken het zelfs met hun eerste keer. En daar zit je niet zo verkeerd in, want de bevalling is niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch veel veranderd. Een van de redenen dat er reikhalzend uitgekeken wordt naar de eerste seks na de bevalling met opwinding, spanning, maar ook angst en onzekerheid.

Maar niet alleen vrouwen, ook de kersverse vaders maken zich veel zorgen, want die willen hun partner natuurlijk niet pijn doen of pushen tijdens seks. We hebben enkele tips samengesteld zodat jij en je partner na de bevalling beter kunnen genieten van seks:

Voorkomen van vaginale droogheid: Om dit te doen, moet u weten dat het oestrogeenniveau lager is dan normaal tijdens het geven van borstvoeding.De veranderde hormoonbalans betekent op zijn beurt dat de vagina niet meer zo snel nat is als voor de bevalling. Omdat vaginale droogheid echter kan leiden tot pijn en verwondingen, moet u tijdens seks een glijmiddel gebruiken. Uitgebreid voorspel met veel strelingen en tederheid hebben ook een positief effect op vaginale droogheid.

Het hangt allemaal af van de juiste positie: Kies voor de eerste seks na de geboorte een positie die weinig druk uitoefent op de gevoelige gebieden en waarbij de penis niet zo diep in de vagina wordt ingebracht. Hier is bijvoorbeeld de lepelstand ideaal, omdat hiermee de man gemakkelijk en vooral voorzichtig van achteren kan doordringen.

Praat openlijk met elkaar: het belangrijkste in een relatie is dat je open en eerlijk praat over je gevoelens en angsten. Laat je partner weten of je nog steeds pijn hebt of dat je gewoon geen zin hebt in seks. De mannen van de schepping moeten zich ook aanpassen aan de nieuwe situatie en zich afvragen of hun partner pijn voelt tijdens seks of überhaupt plezier voelt. Ook bij mannen leidt onzekerheid vaak tot tijdelijke seksuele afkeer.

Neem tijd voor samenzijn: dit is natuurlijk niet zo gemakkelijk met een pasgeborene, maar probeer regelmatig wat tijd samen door te brengen. Het gaat niet per se om seks. Intimiteit kan ook ontstaan ​​door liefkozingen, een intieme knuffel of hand vasthouden en versterkt de band en het vertrouwen tussen beide partners.

Tegelijkertijd kun je door fysieke nabijheid stap voor stap dichterbij komen en komt het verlangen naar elkaar meestal vanzelf weer terug. Het is belangrijk dat je elkaar de tijd geeft en alleen doet waar je echt zin in hebt. Onthoud: seks met je partner is een heel intieme en mooie ervaring, zelfs zonder geslachtsgemeenschap.

Waarom het verlangen naar seks na de bevalling vaak lang op zich laat wachten

Geboortewonden zijn één ding, maar er zijn nog veel meer redenen waarom seks vaak ondenkbaar is, vooral in de eerste weken en maanden na de bevalling, tussen luiers, borstvoeding en huilende baby. De zorg en ondersteuning van de nieuwe mens staat nu centraal en vrouwen moeten eerst wennen aan de nieuwe rol als moeder. De behoefte aan fysieke nabijheid en contact wordt met name door borstvoeding vervuld.

Bovendien hebben veel vrouwen het gevoel dat hun lichaam niet van hen is, omdat ze het gevoel hebben dat ze constant hun baby ronddragen of borstvoeding geven. Als het kind eenmaal in zijn bedje ligt en slaapt, willen moeders gewoon even voor zichzelf zijn en diep ademen zonder zich verantwoordelijk te voelen voor een ander. Seksuele gevoelens ontstaan ​​niet van nature. Daarnaast komt het vaak voor dat er melk uit de borsten lekt tijdens seks, wat vaak stressvol is voor vrouwen en bovendien het verlangen naar seks kan remmen.

Het enorme slaapgebrek vraagt ​​ook veel van de kersverse ouders, want de pasgeborene heeft op elk moment van de dag en nacht aandacht en zorg nodig en moet de klok rond worden verzorgd. Nieuwe ouders missen niet alleen slaap, ze hebben ook geen tijd en vooral rust voor saamhorigheid. Bovendien zijn de spanningen van de zwangerschap en vooral de bevalling nog steeds alomtegenwoordig, wat natuurlijk ook zijn weerslag heeft op het libido.

Bovendien voelen veel nieuwe moeders zich niet bijzonder sexy en aantrekkelijk vanwege striae of huidplooien. Het duurt gewoon even voordat het lichaam zijn oude vorm terugkrijgt en er een nieuw, positief lichaamsgevoel begint. Tegelijkertijd maken veel vrouwen zich zorgen over hoe ze er na de bevalling in het genitale gebied zullen uitzien. Maak je geen zorgen, de natuur heeft het zo geregeld dat niet alleen de baarmoeder volledig terugwijkt, maar ook de vagina weer samentrekt.

Na twee tot drie weken zien de uitwendige geslachtsorganen eruit zoals voor de geboorte en zijn eventuele zwellingen en kneuzingen meestal niet meer zichtbaar. Speciale postnatale herstelcursussen spannen ook de gehele bekkenbodem aan en zorgen er onder andere voor dat de aangetaste blaas regenereert en echt strak blijft.

Seksuele aversie na de bevalling is dan ook absoluut niet ongewoon. In feite worden veel paren pas zes tot twaalf maanden na de bevalling weer intiem. Om misverstanden te voorkomen, is het echter belangrijk dat u met uw partner praat over de redenen en dat u samen optrekt als ouders. Je zult zien dat, zolang je elkaar niet onder druk zet en elkaar begrijpt, er geen permanente pauze in bed zal zijn en dat seksueel genot automatisch zal terugkeren.

Goed om te weten:
Bij mannen wordt seksuele terughoudendheid onder meer veroorzaakt door het besef dat de partner niet meer alleen een minnaar is, maar ook een moeder. Daarnaast moeten de afbeeldingen van de bevalling eerst worden bewerkt, want het is immers geen alledaags gezicht hoe je een baby ter wereld brengt.

Anticonceptie tijdens het geven van borstvoeding

Hoewel deze veronderstelling blijft bestaan, is borstvoeding geen veilige anticonceptiemethode, tenzij het de bedoeling is om onmiddellijk nakomelingen te krijgen. Hoewel het lacterende hormoon prolactine, dat wordt aangemaakt tijdens het geven van borstvoeding, een remmende werking heeft op de ovulatie en tegelijkertijd de activiteit van de eierstokken vertraagt, is er nog geen honderd procent bescherming tegen een nieuwe zwangerschap.

Het tijdstip van de eerste eisprong na de bevalling verschilt ook van vrouw tot vrouw. Bij vrouwen die helemaal geen of slechts korte tijd borstvoeding geven, kan de ovulatie al binnen vier tot zes weken na de bevalling worden hervat. Als de pasgeborene daarentegen borstvoeding krijgt, kan de ovulatie zes maanden duren.

Moeders die borstvoeding geven, kunnen naast condooms ook de minipil gebruiken, die het hormoon progestageen bevat en de melkproductie niet negatief beïnvloedt. Uw gynaecoloog legt u de verschillende voor- en nadelen van anticonceptie bij borstvoeding uit.

Plaats hier uw commentaar

Laat een reactie achter

Preggie
Logo
Shopping cart