Obstipatie tijdens de zwangerschap

Door de hormoonverandering lijden veel zwangere vrouwen en pas bevallen vrouwen aan obstipatie, vooral in het begin van de zwangerschap en in de eerste weken na de geboorte. De symptomen zijn meestal tijdelijk en verbeteren wanneer de hormonale balans weer wordt gereguleerd.

Constipatietips die verlichting kunnen bieden:

Regelmatig sporten, bij voorkeur in de frisse lucht
Begin de dag met een glas lauw water op een lege maag
Drink veel vloeistof (minimaal 2-3l per dag)
“Stoppende” voedingsmiddelen vermijden witbrood, bananen, chocolade,
Ga voor vezelrijke voedingsmiddelen, met b.v. volkoren brood, gedroogd fruit, zemelen, appels, yoghurt, karnemelk, zuurkool
Buikmassages met de klok mee, eventueel met buikolie, die vervolgens voor de baby kan worden gebruikt.
“Als niets meer werkt”, wordt een klysma aanbevolen (verkrijgbaar in de apotheek)
Neem psyllium (bijv. “Flosa Balance” van de apotheek)
Gebruik alleen ijzersupplementen voor “echte” bloedarmoede, omdat deze meestal een negatief effect hebben op de spijsvertering. Een licht ijzertekort, die bijna alle zwangere vrouwen hebben, kan ook worden gereguleerd met het dieet.

Aambeien

Een bijwerking kunnen aambeien zijn, wat merkbaar is door jeuk en pijn (tijdens stoelgang) in het anale gebied. Het volgende kan nuttig zijn.

Zet zetpillen in de darm van binnenste aambeien, masseer zalf in de buitenste aambeien en probeer de aambeien met zachte druk terug te duwen. De preparaten zijn verkrijgbaar in apotheken, b.v. van de bedrijven Wala of Weleda
Koelen! Vooral na stoelgang, mogelijk met het volgende recept:
Week wattenschijfjes met 1 eierdopje olijfolie + 10 druppels cipressenolie, leg in een diepvrieszak en vries in. Afzonderlijk verwijderen en op het anusgebied plaatsen om af te koelen.
Train de bekkenbodem
Vermijd langdurig staan

Plaats hier uw commentaar

Laat een reactie achter

Preggie
Logo
Shopping cart