Mozzarella tijdens de zwangerschap: dat moet je weten!

Aanstaande moeders moeten tijdens de zwangerschap sommige voedingsmiddelen missen, inclusief sommige kaassoorten. Maar moet mozzarella tijdens de zwangerschap worden vermeden?

Vooral zwangere kaasliefhebbers stelden zich deze vraag. In dit artikel leggen we je onder meer uit of mozzarella nog op het menu mag staan ​​en waarom je tijdens de zwangerschap voorzichtig moet zijn met het consumeren van rauwe melkkaas.

Kaas bevat veel eiwitten, mineralen, sporenelementen, vitamines, amino- en omega-3-vetzuren, zoals calcium, kalium, magnesium, vitamine A, B2, B12, D en K2, zink, ijzer, koper en fosfor. Omdat zwangere vrouwen een verhoogde behoefte hebben aan mineralen, vitamines en eiwitten, is kaas een waardevolle en belangrijke bron van voedingsstoffen. Tegelijkertijd heeft het heerlijke en gezonde natuurproduct een positief effect op de ontwikkeling van de hersenen van kinderen en op het versterken en trainen van de botten.

Bovendien ondersteunt regelmatige consumptie van kaas de stofwisseling en de gezondheid van het hart van de aanstaande moeder. De verhoogde eiwitbehoefte tijdens de zwangerschap kan ook worden afgedekt met twee tot drie plakjes kaas. Kortom: op enkele uitzonderingen na is kaas zeker aan te raden tijdens de zwangerschap omdat het positieve effecten heeft op de gezondheid van moeder en baby.

Risico op listeriose

Vanwege mogelijke bacteriële besmetting zijn echter niet alle kaassoorten toegestaan ​​tijdens de zwangerschap. Met name kaas gemaakt van rauwe melk en ander voedsel gemaakt van rauwe melk kan E. coli, salmonella en vooral listeria bevatten. Dit komt doordat rauwe melk slechts wordt verwarmd tot maximaal 40 ° C en de bacteriën erin kunnen overleven en zich zelfs kunnen vermenigvuldigen.

Bij een intact immuunsysteem veroorzaakt een listeriose infectie meestal geen symptomen of symptomen die lijken op die van griep, zoals rugpijn en spierpijn, koorts, zwelling van de lymfeklieren en braken. Maar zelfs als er relatief milde ziekteverschijnselen zijn bij zwangere vrouwen, kunnen de bacteriën levensbedreigend zijn voor het ongeboren kind. Het ongeboren kind heeft nog geen eigen afweermechanismen en is kwetsbaar voor bacteriële infectie.

Als de listeria de placenta barrière doorbreekt en via de navelstreng en placenta het organisme van het ongeboren kind binnendringt, kan dit leiden tot orgaanschade en in het ergste geval tot vroeggeboorte of miskraam. Na de geboorte kunnen ook meningitis, bloedvergiftiging of zwelling van de lever bij de pasgeborene optreden, waardoor de overlevingskansen sterk worden verkleind.

Naast het consumeren van besmet voedsel zoals melk, vlees, worst en vis, kunnen zwangere vrouwen ook besmet raken met listeriose door direct contact met boerderijdieren (waaronder runderen, varkens, schapen, geiten).

Goed om te weten:
Voordat melk, vlees, worst en vis op het bord van een zwangere vrouw belanden, moet dit voedsel voor consumptie een paar minuten voldoende worden verwarmd op meer dan 70 ° C. Ziekteverwekkers van toxoplasmose, die onder meer in rauwe worst kunnen voorkomen, en salmonella kunnen zo onschadelijk worden gemaakt.

Zwangere vrouwen moeten deze kazen vermijden

Over het algemeen moeten zwangere vrouwen kaas vermijden die is gemaakt van rauwe melk en daarom niet voldoende verwarmd is. Dit bevat:

 • Zachte en halfharde kazen: inclusief camembert en brie
 • Witte schimmel en blauwe kaas: inclusief Gorgonzola, Stilton en Roquefort
 • Zure melkkaas
 • Zachte kaas met rode korst: Limburger en Münster
 • Mozzarella, feta, schapen- en roomkaas uit open vaten of displays, evenals in het restaurant
 • Kaaskorst: zowel van gepasteuriseerde melk als rauwe melk, daar deze ook listeria of andere onzuiverheden kan bevatten
  al geraspte kaas

Ook de zogenaamde analoge kaas, die vooral in eindproducten zit en is gemaakt van melkeiwitten, plantaardige vetten, aroma’s, smaakversterkers en verschillende toevoegingen, moet tijdens de zwangerschap worden vermeden. Hoewel dit niet per se schadelijk is voor de gezondheid, bevat het ook weinig of geen calcium, kalium of vitamine A, D en K. Je herkent de kunstkaas in de supermarkt aan de ingrediëntenlijst en de namen “Pizza-Mix”, “Kant-en-klaar baksel”, ” Geraspte pizza-topping ”of“ Gastro-Mix ”.

Goed om te weten:
Kaas gemaakt van rauwe melk wordt altijd gemarkeerd met de woorden “ongepasteuriseerd”, “gemaakt van rauwe melk”, “gemaakt van rauwe melk” of “gemaakt van ongepasteuriseerde melk”. In tegenstelling tot kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk, moeten rauwmelkse kaas en kaasvervangers duidelijk worden geëtiketteerd volgens de voedselvoorschriften.

Mozzarella tijdens de zwangerschap – ja of nee?

Kaas gemaakt van rauwe melk is taboe vanwege het risico op listeriose tijdens de zwangerschap, maar hoe zit het met de populaire mozzarella? Zwangere vrouwen die geen genoeg kunnen krijgen van een heerlijke salade met tomaten en mozzarella of een gerecht met mozzarella, zullen nu opgelucht ademhalen. Als mozzarella industrieel wordt geproduceerd en verpakt, is de Italiaanse kaasspecialiteit ook geschikt voor aanstaande moeders en kan deze zonder schuldig geweten worden geconsumeerd.

Mozzarella bestaat meestal uit buffel-, koeien- of schapenmelk, die tijdens het productieproces wordt gepasteuriseerd en daarom vrij is van welke soort dan ook. In het verleden werd mozzarella voornamelijk gemaakt van rauwe buffel- of koemelk, daarom mag de kaas niet geconsumeerd worden door zwangere vrouwen. Tegenwoordig bestaat mozzarella echter voornamelijk uit gepasteuriseerde melk en is daarom veilig voor zwangere vrouwen en hun ongeboren baby’s.

Maar wat betekende het briefje “gemaakt van gepasteuriseerde melk” eigenlijk? Tijdens pasteurisatie wordt de verse melk gedurende enkele seconden in een ketel verwarmd om eventuele ziekteverwekkende kiemen en bacteriën zoals listeria en salmonella betrouwbaar te doden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee veelgebruikte methoden:

Kortstondig opwarmen: bij kortstondig opwarmen wordt de melk 15 tot 30 seconden verwarmd tot tussen 72 ° C en 75 ° C en daarna direct weer afgekoeld.
Hoge verwarming: hier wordt de melk tussen 1 en 3 seconden verwarmd tot ongeveer 85 ° C tot 130 ° C en daarna ook meteen afgekoeld.

Staat er geen melding op de verpakking van de mozzarella, dan is de kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk en kunnen zwangere vrouwen deze zonder aarzelen consumeren. Aan de andere kant, als op de verpakking staat “gemaakt van rauwe melk” of “gemaakt van ongepasteuriseerde melk”, moeten zwangere vrouwen een andere kaas kiezen.

De situatie is anders als de mozzarella enkele minuten op meer dan 70 ° C is verhit, omdat er dan geen risico meer is op listeria of andere ziektekiemen. Dit is het geval bij een pizza met mozzarella of andere gerechten die zijn gebakken met de heerlijke kaas.

Omdat mozzarella gemaakt van rauwe melk af en toe in restaurants wordt gebruikt, moet je de ober uit voorzorg vragen wat voor soort kaas het is. In de meeste gevallen staat op het menu of een gerecht rauwmelkse kaas bevat, maar bij twijfel kun je beter voor een ander gerecht kiezen.

Dit is belangrijk om op te merken bij mozzarella

Zelfs wanneer gepasteuriseerd, blijven sommige micro-organismen behouden, daarom kunnen mozzarella en andere gepasteuriseerde kazen nooit helemaal steriel zijn. Om deze reden moet mozzarella altijd op een koele plaats (bij ongeveer 4 ° C tot 6 ° C) worden bewaard en binnen twee tot drie dagen na opening worden geconsumeerd. Om geen enkel risico te nemen, moet naast de wettelijk verplichte vermelding “gemaakt van rauwe melk” meer aandacht worden besteed aan de houdbaarheidsdatum van voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap.

Mozzarella of salades met mozzarella van buffetten en van toonbanken voor vers voedsel moet je tijdens de zwangerschap helemaal vermijden, omdat je hier niet kunt zien of de kaas gemaakt is van rauwe of gepasteuriseerde melk. Bovendien kunnen ziektekiemen zich hebben verspreid over de mozzarella of de salades. Als voorzorgsmaatregel moet u brood of sandwiches die al met mozzarella zijn bedekt, volledig vermijden.

Andere soorten kaas die zwangere vrouwen veilig kunnen consumeren

Gelukkig kunnen niet alleen mozzarella, maar ook vele andere kaassoorten tijdens de zwangerschap zonder schuldig geweten gegeten worden en zouden ze vanwege de eiwitten en voedingsstoffen die het bevat zelfs op het menu van zwangere vrouwen moeten staan.

Veilige kazen zijn onder meer:

Goudse kaas
Boterkaas
Edam
Cheddar
Gekookte en verwerkte kaas
Ovenkaas, raclette en fonduekaas
Gebakken camembert
Parmezaanse kaas
Emmentaler
Feta, schapenkaas, roomkaas, ricotta en mascarpone, mits niet in eigen huis geproduceerd en verpakt, maar industrieel

Algemene hygiënetips met betrekking tot voeding tijdens de zwangerschap

Regelmatig handen wassen: Handen wassen voor en na het bereiden van voedsel en voor het eten is het allerbelangrijkste om listeria en andere pathogene ziektekiemen en bacteriën te voorkomen. Dit is vooral belangrijk na contact met rauw dierlijk voedsel zoals vlees, worst, vis en eieren, na contact met dieren, na het tuinieren en natuurlijk na gebruik van het toilet.

Vervang de keukendoeken regelmatig: ziektekiemen en bacteriën kunnen zich vermenigvuldigen en zich vermenigvuldigen in vochtige en gebruikte keukendoeken en sponzen. Om deze reden is het belangrijk om ze regelmatig te vervangen, ongeveer twee keer per week, en ze op minimaal 40 graden te wassen. Hoe hoger de temperatuur, hoe effectiever bestaande ziektekiemen worden gedood.

Rauw voedsel apart bewaren: Bewaar rauw voedsel gescheiden van kant-en-klaar voedsel in de koelkast om overdracht van ziektekiemen te voorkomen.

Meer tips:

 • Werkbladen en keukenapparatuur na gebruik grondig reinigen.
 • Huisdieren dienen uit de buurt van de keuken te blijven.
 • Regelmatige reiniging van de koelkast.
 • Beschimmeld voedsel moet onmiddellijk worden weggegooid.
 • Gooi voedsel met een verlopen houdbaarheidsdatum weg uit voorzorg, of consumeer het niet zelf.
 • Zorg ervoor dat de temperatuur in uw koelkast tussen 4 ° C en 6 ° C ligt.
 • Bereid vis, vlees, worst en eieren apart en bij voorkeur op een gladde ondergrond.
 • Vlees, vis, worst en eieren moeten voor consumptie worden verwarmd tot minimaal 70 ° C of voldoende gekookt.
Plaats hier uw commentaar

Laat een reactie achter

Preggie
Logo
Shopping cart