Kun je babyflesjes en kinderbordjes hygiënisch schoon krijgen in de vaatwasser?

Wanneer een baby komt, veranderen veel van de dagelijkse gewoonten van de ouders. Ook in het huishouden moeten er enkele zaken worden aangepast zodat het nieuwe gezinslid zich echt op zijn gemak voelt en te allen tijde goed wordt verzorgd.

Het onderwerp voeding is voor ouders vanaf het eerste moment erg belangrijk. Als de baby de eerste maanden uitsluitend borstvoeding krijgt, spelen serviesgoed en bestek nog geen grote rol. Als u daarentegen met flessen wordt gevoed, moet de vraag hoe u deze het beste kunt reinigen vanaf de eerste dag worden opgehelderd.
Met de introductie van aanvullende voeding zullen alle kinderen geleidelijk hun plek aan tafel vinden en natuurlijk willen eten van hun eigen bordje en met hun eigen bestek.

In deze context mag niet worden vergeten dat het immuunsysteem van baby’s kort na de geboorte niet volledig is ontwikkeld. U bent afhankelijk van de nestbescherming. En zelfs kleine kinderen zijn vatbaarder zolang het immuunsysteem nog niet volledig “volwassen” is.

Hygiënisch omgaan met flessen en kindergerechten is daarom bijzonder belangrijk.

Kunnen kindervaat en babyflesjes in de vaatwasser?

Vooral bij kleine kinderen kan de vaat snel uit de hand lopen. De vaatwasser is daarom in de meeste huishoudens een van de dagelijkse helpers. Maar is schoonmaken met een druk op de knop ook geschikt voor babygerechten? Zijn babyflesjes, drinkbekers, borden en eerste bestek hygiënisch schoon in de vaatwasser? Of moet het dagelijkse eetgerei van baby’s op een andere manier worden schoongemaakt?

Deskundigen zijn van mening dat de eerste vaat van baby’s en peuters het beste in de vaatwasser kan worden gereinigd. Moderne afwasprogramma’s maken hygiënischer schoon dan een handmatige wascyclus, vooral omdat in de vaatwasser hogere watertemperaturen kunnen worden geselecteerd dan mogelijk zou zijn met afwassen met de hand.

Bij minimaal 60 graden moet het eerste bord van de baby in de vaatwasser worden gewassen, waarna ziektekiemen worden gedood tijdens het wasprogramma.

Veiligheidsmaatregelen in de keuken!

Bijzondere voorzichtigheid is geboden bij rauw vlees. Het kan ziektekiemen bevatten die zich snel vermenigvuldigen en is vooral gevaarlijk voor jonge kinderen. Serviesgoed dat met rauw vlees in aanraking is gekomen, moet daarom met kokend water worden afgespoeld voordat u het in de vaatwasser plaatst. Dit geldt met name als de machine niet onmiddellijk daarna wordt gestart.

Ouders kunnen trouwens veilig vaatwastabletten en glansspoelmiddel toevoegen aan een wascyclus met kinderafwas. Er moet echter speciale aandacht worden besteed aan het opbergen van het keukengerei. De reinigingsmiddelen moeten altijd ontoegankelijk worden gehouden. De felle kleuren van de producten trekken op magische wijze kinderen aan, maar kunnen ernstige vergiftiging veroorzaken.

Verwijder onaangename geuren in de vaatwasser

Vaatwassers kunnen ziektekiemen bevatten en onaangename geuren verspreiden als ze niet op de juiste manier worden gebruikt. Oorzaak zijn etensresten die in de aan- en afvoerslangen, in de bestekkorf of in de afvoerzeef blijven steken.

De onaangename geurtonen vullen niet alleen de keuken elke keer dat de vaatwasser wordt geopend, ze kunnen ook aan de vaat blijven plakken. Het is daarom raadzaam om vuile vaat niet te lang in de vaatwasser te laten staan.

Met deze tips ruikt de vaatwasser snel weer fris:

Doe een citroenschil in de bestekkorf of verdeel een half kopje azijn op de bodem van de vaatwasser. Vervolgens wordt het apparaat zoals gewoonlijk gevuld met gerechten en gestart.
Twee eetlepels zuiveringszout, verspreid over de bodem van de vaatwasser, verwijder ook grondig aanslag.
Maak regelmatig gebruik van het speciale reinigingsprogramma van de vaatwasser en voeg bij hardnekkige geurtjes citroenschil en bakpoeder toe.
Af en toe reinigen bij hoge temperaturen. Temperaturen van 70 ° C voorkomen nieuwe geurtjes en zorgen ervoor dat de machine kiemvrij blijft.

Kiemvrije zone voor flessen enz.

Flessen en het leren drinken van hulpmiddelen spelen een grote rol in het eerste levensjaar. Zelfs baby’s die volledig borstvoeding krijgen, zullen snel leren drinken uit een theefles of een speciale drinkbeker.

En voor baby’s die helaas geen borstvoeding kunnen geven en die opgroeien met pre-food of andere babyvoeding, is drinken uit de fles vanaf het begin onderdeel van het dagelijkse leven.

Omdat het immuunsysteem in deze levensfase nog niet volledig ontwikkeld is, moeten vooral flessen en spenen nog als kiemvrije zones worden aangemerkt.

Zo zijn flessen en spenen na elke maaltijd weer hygiënisch schoon en kiemvrij:

Flacons moeten na elke maaltijd in de vaatwasser worden gereinigd met heet water (minimaal 60 graden, beter 70 graden).
Bij het afwassen met de hand moet een speciale afwasborstel worden gebruikt voor de fles en de speen, die alleen wordt gebruikt om dit keukengerei te reinigen. De goed gevulde speciaalzaken hebben speciale borstels voor babyflessen die naast de conventionele opzetborstel ook een borsteltje hebben voor het reinigen van de spenen.
Het wasmiddel moet ingrediënten bevatten die zo natuurlijk mogelijk zijn voor een betere milieuvriendelijkheid.
Om schadelijke ziektekiemen zorgvuldig te doden, moeten flessen, spenen en fopspenen ook regelmatig worden schoongemaakt in kokend water gedurende ten minste drie minuten (beter 10 minuten). (Let op! Plastic flessen kunnen smelten op de hete bodem van de pot)
Stoomsterilisatoren of stoomverdampers voor de magnetron zijn een alternatief voor koken. Flessen, spenen, fopspenen en andere accessoires worden hier handig steriel gereinigd met hete stoom.

Het immuunsysteem moet groeien

Het immuunsysteem ontwikkelt zich erg snel na de geboorte. De nestbescherming duurt tot ongeveer de 4e levensmaand, terwijl tegelijkertijd de immuunafweer zich ontwikkelt. De eerste drie levensjaren zijn hierbij cruciaal.

In het begin is speciale zorg vereist en de sterilisatie van babyflessen en spenen is erg belangrijk. Anderzijds moet het immuunsysteem van jonge kinderen ook worden blootgesteld aan schimmels, virussen en bacteriën om te leren en een ‘geheugen’ op te bouwen. Een consequent onvruchtbare omgeving tot ver in de kindertijd zou dan contraproductief zijn voor de natuurlijke ontwikkeling.

De nauwgezette sterilisatie of het koken moet daarom worden voortgezet tot de 6e levensmaand. Met de start van aanvullende voeding en op kruipleeftijd is dit niet meer nodig, aangezien de baby’s sowieso met steeds meer omgevingsfactoren in aanraking komen. Vanaf dan volstaat het normaal schoonmaken van flessen en kinderbakjes.

De vaatwasser is dan het betere alternatief voor afwassen met de hand. Met bovenstaande tips blijft de vaatwasser kiemvrij en zijn babyflessen en dergelijke hygiënisch schoon.

Plaats hier uw commentaar

Laat een reactie achter

Preggie
Logo
Shopping cart