Krampen tijdens de zwangerschap: normaal of iets meer?

Als u buikkrampen en pijn ervaart terwijl u verwacht, hoeft dat niet per se reden tot bezorgdheid. Hier is het moment waarop het waarschijnlijk normaal is voor de zwangerschap – en wanneer het een teken kan zijn van iets ernstigers.
Zwangerschap laat je wennen aan een klein beetje ongemak, van gevoelige borsten tot pijnlijke rug. Maar als u buikkrampen en pijn ervaart op enig moment dat u verwacht, maakt u zich misschien een beetje zorgen.

Enig ongemak in de buik tijdens de zwangerschap is normaal, maar het kan soms duiden op een probleem dat medische aandacht vereist. Hier leest u hoe u kunt zien wanneer krampen tijdens de zwangerschap waarschijnlijk niets zijn om u zorgen over te maken – en wanneer ze mogelijk verband houden met iets ernstigers.

Zijn krampen tijdens de zwangerschap normaal?

Sommige buikkrampen en buikpijn tijdens de zwangerschap komen vaak voor. Krampen in de vroege zwangerschap kunnen in verband worden gebracht met veel alledaagse zwangerschapssymptomen, waaronder obstipatie of verhoogde bloedtoevoer naar de baarmoeder.
Later in de zwangerschap kunnen zwangerschapspijnen worden gekoppeld aan normale symptomen zoals weeën van Braxton Hicks of pijn in de ronde ligament.
Soms kan buikpijn tijdens de zwangerschap echter een teken zijn van een aandoening die medische aandacht vereist, zoals een urineweginfectie, miskraam, vroeggeboorte of pre-eclampsie. Het is altijd het veiligst om uw arts te bellen voor elk symptoom dat u zorgen baart.
De volgende zijn veelvoorkomende oorzaken van buikpijn en krampen tijdens de zwangerschap die tijdens elk trimester kunnen optreden:

BabyBaby

Maagklachten

Gas en een opgeblazen gevoel zijn een veel voorkomende zwangerschapsklacht als gevolg van verhoogde niveaus van progesteron, een hormoon dat de gladde spieren in uw spijsverteringskanaal ontspant.
Als gevolg hiervan vertraagt je spijsvertering. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap en tot obstipatie, die beide krampen in uw buik kunnen veroorzaken.
Uw ongemak is waarschijnlijk te wijten aan de spijsvertering als het passeren van gas of een stoelgang op korte termijn verlichting biedt. U kunt gastro-intestinale problemen helpen voorkomen door vezelrijk voedsel te eten, meerdere kleine maaltijden per dag te nemen in plaats van drie grotere, de tijd te nemen om te eten en veel water te drinken.

Krampen na een orgasme

Krampen tijdens en na een orgasme (soms gepaard met lage rugpijn) is normaal en ongevaarlijk tijdens een zwangerschap met een laag risico. Het is te wijten aan een verhoogde bloedtoevoer naar het bekkengebied en normale samentrekkingen van de baarmoeder die optreden wanneer u een orgasme krijgt.
Bezorgd dat een orgasme de baby pijn doet tijdens seks? Absoluut niet. Krampen na de seks zijn absoluut geen reden om te stoppen met genieten van seks, als je er zin in hebt en je behandelaar je groen licht heeft gegeven.
Probeer een tijdje te gaan liggen of een dutje te doen om de krampen te verlichten.

Bloedstroom naar de baarmoeder

Tijdens de zwangerschap stuurt uw lichaam meer bloed dan normaal naar uw baarmoeder. Dit kan resulteren in een gevoel van druk in het gebied. Liggen om uit te rusten of in een warm bad te weken, kan deze zwangerschapspijnen helpen verlichten.

Urineweginfectie

Een infectie in de urinewegen kan symptoomloos zijn, maar veroorzaakt vaak pijn of druk in het bekkengebied. Andere symptomen zijn stinkende, troebele of bloederige urine, pijn en branderig gevoel bij het urineren, koorts of de behoefte om vaker te plassen.
Een urineweginfectie kan ernstig worden als deze niet wordt behandeld. Gelukkig zorgt een korte antibioticakuur meestal voor de infectie.

Uitdroging

Uitdroging kan weeën van Braxton Hicks veroorzaken, of weeën oefenen die meestal halverwege de zwangerschap beginnen en heel normaal zijn. Dorst hebben is meestal geen probleem, maar het is belangrijk om te drinken, aangezien sommige onderzoeken suggereren dat extreme uitdroging het risico op vroegtijdige bevalling mogelijk kan vergroten.
Als u tijdens de zwangerschap voldoende water drinkt, moet u streven naar ongeveer acht tot tien glazen per dag. Je weet dat je gehydrateerd bent als de urine lichtgeel of kleurloos is en je regelmatig een pauze in de badkamer maakt.

Krampen tijdens het eerste trimester van de zwangerschap

Implantatie

Al heel vroeg in uw zwangerschap kunt u menstruatie-achtige krampen krijgen. Deze implantatiekrampen treden op rond de tijd dat uw menstruatie zou moeten beginnen, voordat u zelfs maar zeker weet dat u zwanger bent.
Lichte steken en lichte implantatiebloedingen zijn het resultaat van een bevruchte eicel die zich aan de baarmoederwand vasthecht, wat ongeveer 6 tot 12 dagen na de bevruchting gebeurt en hoogstens een dag duurt. Een beetje R&R verlicht meestal het ongemak.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap – wanneer een bevruchte eicel ergens anders dan de baarmoeder implanteert, meestal een eileider – kan krampen in het eerste trimester veroorzaken, meestal in de onderbuik.
Het kan beginnen als een doffe pijn en zich ontwikkelen tot spasmen of krampen die na verloop van tijd kunnen verergeren. Buitenbaarmoederlijke zwangerschappen veroorzaken vaak ook vaginale bloedingen, schouderpijn, duizeligheid en flauwvallen.
Als u denkt dat u een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft, raadpleeg dan onmiddellijk een arts. Buitenbaarmoederlijke zwangerschappen worden gediagnosticeerd met echo’s en bloedonderzoeken rond week 5 tot 6 van de zwangerschap.
Dus als u uw eerste trimester echografie al heeft gehad en alles er normaal uitzag, is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap niet de oorzaak van uw krampen.

Miskraam

Hoe voelen krampen in een miskraam aan? Krampen in het eerste trimester tijdens de zwangerschap die verband houden met een miskraam, kunnen flauw zijn of lijken op slechte menstruatiekrampen. Het komt meestal voor in de buik, onderrug en / of bekkengebied en gaat gepaard met bloeding. Hoewel de meeste miskramen zich voordoen in het eerste trimester, kunnen ze ook in het tweede trimester voorkomen.
Het kan moeilijk zijn om te bepalen of uw krampen in de vroege zwangerschap een miskraam zijn – of gewoon implantatie of het uitzetten van uw baarmoeder. Het belangrijkste symptoom van een miskraam om op te letten, is bloeden. In tegenstelling tot implantatiekrampen gaat krampen bij een miskraam meestal gepaard met bloedingen die enkele dagen aanhouden en vaak met de tijd zwaarder worden.

Als u zich zorgen maakt dat u een miskraam krijgt, is het altijd een goed idee om uw arts te bellen.

Krampen tijdens het tweede trimester van de zwangerschap

Ronde ligamentpijn

Ronde ligamenten zijn weefselbanden die de baarmoeder op zijn plaats houden. Naarmate de zwangerschap vordert, strekken deze ligamenten zich uit, wat pijn en krampen of scherpe pijn kan veroorzaken die aan een of beide zijden van de onderbuik optreedt.
Ronde ligamentpijn begint meestal in het tweede trimester, maar kan op elk moment in de tweede helft van de zwangerschap optreden. Het komt vaak voor tijdens het sporten; nadat u uit bed komt, niest, hoest of lacht; of als je plotseling beweegt. Deze krampen tijdens de zwangerschap kunnen van enkele seconden tot enkele minuten duren. Voor verlichting, neem voldoende rust en probeer langzaam van houding te veranderen.

De weeën van Braxton Hicks

Deze zogenaamde “oefensamentrekkingen” kunnen rond de 20 weken zwangerschap beginnen en zijn de manier waarop uw lichaam zich opwarmt voor echte bevalling. De weeën van Braxton Hicks zijn relatief kort (slechts enkele seconden tot een paar minuten) en onregelmatig.
Als u tijdens het tweede trimester van de zwangerschap last heeft van Braxton Hicks-krampen, verander dan van houding. Ga bijvoorbeeld zitten of liggen als je staat (en vice versa) en het zou moeten verdwijnen.
Houd er rekening mee dat placenta-abruptie, pre-eclampsie en vroeggeboorte ook tijdens het tweede trimester kunnen voorkomen. Lees hieronder verder voor meer informatie over deze voorwaarden.

Krampen tijdens het derde trimester van de zwangerschap

Placenta-abruptie

Als de placenta (gedeeltelijk of volledig) loskomt van de baarmoederwand voordat een baby wordt geboren, kan dit een ernstige en aanhoudende buikpijn veroorzaken, evenals rugpijn en vaginale bloedingen.
Placenta-abruptie komt het meest voor in het derde trimester, maar kan ook in het tweede trimester voorkomen. Als u tijdens de tweede helft van de zwangerschap buikpijn met bloeding ervaart, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen.

Pre-eclampsie

Pre-eclampsie ontwikkelt zich in de tweede helft van de zwangerschap, meestal in het derde trimester, en wordt gekenmerkt door een plotselinge hoge bloeddruk en eiwit in de urine.
Het kan pijn in de bovenbuik veroorzaken, samen met ernstige hoofdpijn die niet verdwijnt met pijnstillers, ernstige zwelling in het gezicht en de handen, plotselinge gewichtstoename die geen verband houdt met eten, veranderingen in het gezichtsvermogen, misselijkheid of braken en kortademigheid.
Het is belangrijk om onmiddellijk uw arts te raadplegen als u een van de bovenstaande symptomen ervaart. Onbehandeld, pre-eclampsie is gevaarlijk voor zowel u als uw baby, omdat het de hoeveelheid zuurstof en voeding die naar een foetus stroomt kan verminderen en het risico op placenta-abruptie kan vergroten. Als het vroeg wordt opgemerkt en behandeld, heb je uitstekende kansen op een gezonde zwangerschap.

Weeën

Weeën komen met regelmatige tussenpozen, duren tussen de 30 en 70 seconden, komen dichter bij elkaar en worden na verloop van tijd sterker en gaan niet weg als je van positie verandert. Andere tekenen van weeën zijn onder meer het voelen van druk in het bekkengebied (alsof uw baby naar beneden drukt) en een verandering in vaginale afscheiding (lekkende vloeistof of lichte bloeding).
Uw arts had u moeten vertellen wanneer u moet bellen als u krampen ervaart tijdens het derde trimester van de zwangerschap waarvan u denkt dat het weeën kunnen zijn. Zorg ervoor dat u altijd belt als u bloedt, uw water breekt of als u tekenen van pre-eclampsie heeft, zoals plotselinge zwelling of wazig zien.
Als u deze symptomen vóór 37 weken ervaart, kunt u vroegtijdige bevalling ervaren. Als u denkt dat u een vroegtijdige bevalling heeft, neem dan contact op met uw arts, zelfs als u het niet zeker weet, of ga direct naar het ziekenhuis.

Hoe zwangerschapskrampen te verlichten

De verlichting van krampen tijdens de zwangerschap hangt af van de oorzaak van de pijn die u ervaart. Deze tips kunnen de meest voorkomende oorzaken van buikkrampen tijdens de zwangerschap verlichten:

 • Ga liggen en ontspan een tijdje, wat zwangerschapskrampen kan verlichten die verband houden met implantatie, orgasme, verhoogde bloedtoevoer naar de baarmoeder en ronde ligamentpijn
 • Drink veel water, waardoor krampen als gevolg van uitdroging, opgeblazen gevoel of obstipatie kunnen worden verlicht
 • Geniet van een warm bad, dat kan helpen bij het verlichten van zwangerschapskrampen die verband houden met een verhoogde bloedstroom in de baarmoeder
 • Draag een buikband, die kan helpen bij het verlichten van buikkrampen die verband houden met pijn in de ronde ligament in de tweede helft van de zwangerschap
 • Verander van houding (ga bijvoorbeeld liggen als u staat) als u denkt dat u weeën van Braxton Hicks heeft

Wanneer moet u uw arts bellen?

Wanneer moet u zich zorgen maken over krampen tijdens de zwangerschap? Neem voor de zekerheid altijd contact op met uw arts als u zich zorgen maakt over zwangerschapsklachten, waaronder krampen.

Neem onmiddellijk contact op met uw behandelaar als u last heeft van:

 • Ernstige pijn in de onderbuik in het midden of aan een of beide zijden die niet wegebt (zelfs als deze niet gepaard gaat met bloeding)
 • Een plotselinge toename van dorst, vergezeld van een afname van het plassen, of een hele dag niet plassen
 • Ernstige hoofdpijn die niet weggaat, veranderingen in het gezichtsvermogen, plotselinge zwelling en / of onverklaarbare gewichtstoename (dit zijn symptomen van pre-eclampsie)
 • Koorts of koude rillingen
 • Hevig bloeden of bloeden met krampen of hevige pijn in de onderbuik
 • Bloedige diarree
 • Pijn of branderig gevoel tijdens het plassen, moeite met plassen of bloed in uw urine
 • Duizeligheid of zich zwak voelen
 • Meer dan vier weeën in één uur (vooral als het gebeurt vóór 37 weken zwangerschap)

De kans is groot dat krampen tijdens de zwangerschap volkomen normaal zijn. Maar het is slim om op de hoogte te zijn van ernstigere mogelijke oorzaken van krampen tijdens de zwangerschap, zodat u de medische zorg kunt krijgen die u nodig heeft.

Plaats hier uw commentaar

Laat een reactie achter

Preggie
Logo
Shopping cart