Koffie tijdens de zwangerschap: effecten, gevaren en alternatieven

Veel aanstaande moeders stellen zichzelf de legitieme vraag of ze tijdens de zwangerschap überhaupt koffie mogen drinken of dat ze het helemaal zonder moeten. Voor alle koffiejunkies onder jullie bij voorbaat het goede nieuws: de koffieconsumptie hoeft tijdens de zwangerschap niet helemaal gestopt te worden.

Koffie, de favoriete drank

Koffie wordt beschouwd als de opkikker. De zwarte hete drank kan het beste ‘s ochtends na het opstaan ​​worden gedronken ter voorbereiding op de dag. De jaarlijkse koffieconsumptie in Nederland bedraagt ​​gemiddeld ongeveer 160 liter per hoofd van de bevolking.
Er is bijna geen andere drank dat zoveel mythes kent als koffie. Sommigen zijn dol op de stimulerende warme drank, anderen zijn sceptisch over koffie. Regelmatig komen er nieuwe onderzoeken uit die ofwel over de vele positieve effecten ofwel over de gezondheidsrisico’s rapporteren.

Het is geen wonder dat met name zwangere vrouwen zich zorgen maken over de vraag of een kopje koffie oké is of dat er negatieve effecten zijn op de zwangerschap en de baby.

Het effect van koffie op het lichaam

Ben jij een van de vele koffieliefhebbers en vind je het moeilijk om een ​​kopje koffie of cappuccino te weerstaan? In dit geval hebben we alle belangrijke feiten over koffie en cafeïne tijdens de zwangerschap voor je op een rijtje gezet.

Koffie bevat honderden aroma’s en ingrediënten. Bovenal natuurlijk cafeïne. Maar cafeïne zit niet alleen in de verschillende koffiespecialiteiten, maar ook in de volgende dranken en lekkernijen:

Zwarte thee
Groene thee
Energiedranken
Warme chocolademelk
Frisdranken zoals Coca-Cola en Pepsi
Bittere chocolade
Melkchocolade

De werkzame stof cafeïne zit ook in sommige vrij verkrijgbare medicijnen, bijvoorbeeld bij verkoudheid en verschillende hoofdpijnpillen. Om deze reden dient u uw gynaecoloog te raadplegen voordat u medicijnen gebruikt om risico’s voor de baby uit te sluiten.

Met mate, wat neerkomt op ongeveer 4 kopjes per dag buiten de zwangerschap, heeft koffie een aantal gunstige effecten op het lichaam. Het hele cardiovasculaire systeem, de lever en de hersenen kunnen profiteren van koffieconsumptie. Koffie bevat ook waardevolle vitamines, eiwitten en antioxidanten die volgens sommige onderzoeken zelfs beroertes en hartaanvallen kunnen voorkomen.

Grote hoeveelheden koffie hebben echter een negatief effect op uw lichaam. Het zuur-base evenwicht raakt uit balans en het lichaam wordt te zuur. Koffie kan ook de spijsvertering en de maag belasten en hartkloppingen, nervositeit en rusteloosheid veroorzaken.

Effecten van koffie op zwangere vrouwen

Je hebt misschien ook gehoord dat koffie tijdens de zwangerschap kan leiden tot vroegtijdige bevalling, vroegtijdige bevalling en een laag geboortegewicht bij de baby. Maar zijn deze aannames gerechtvaardigd en moeten zwangere vrouwen volledig afzien van koffie drinken?

Mogelijke gevaren van cafeïne tijdens de zwangerschap:

Maagzuur: het is een feit dat het consumeren van koffie brandend maagzuur kan veroorzaken. Door de verhoogde hoeveelheid progesteron, die onder andere dient om het weefsel zacht en los te maken, ontstaan ​​sowieso problemen met brandend maagzuur tijdens de zwangerschap. Ook koffie drinken kan brandend maagzuur verergeren.

IJzertekort: Koffie remt de opname van ijzer en kan daarom leiden tot een ijzertekort. Maar vooral tijdens de zwangerschap is er een verhoogde behoefte aan ijzer bij de aanstaande moeder en bij het ongeboren kind.

Verhoogde hartslag: Koffie kan ervoor zorgen dat uw bloeddruk en hartslag stijgen. Vooral als de koffie later op het uur wordt gedronken, kan dit ook leiden tot een verminderde slaapkwaliteit en slapeloosheid veroorzaken.

Overige effecten: In zeldzame gevallen leidt koffie tot uitdroging, omdat koffieconsumptie de aandrang tot urineren stimuleert. Als u zich echter aan de aanbevolen hoeveelheid houdt en niet meer dan 200 mg cafeïne per dag gebruikt, hoeft u zich meestal geen zorgen te maken over uitdroging.

Vooral zwangere vrouwen, die de neiging hebben om zelfs zonder koffie nerveus te zijn, moeten hun koffieconsumptie tijdens de zwangerschap heroverwegen. Omdat uw baby ook besmet kan raken door uw rusteloosheid en het moeilijk vindt om te rusten.

Effecten van koffie op de baby

Koffie in kleine hoeveelheden levert meestal geen gezondheidsrisico’s op voor uw baby, maar u dient zich ervan bewust te zijn dat koffie ongefilterd in de bloedbaan van uw baby terechtkomt via de placenta.
Het ongeboren kind kan natuurlijk nog geen cafeïne aan en kan de stimulerende stof niet goed afbreken. Na een kopje koffie zal je lieveling dus meer bewegen en onrustig overkomen.
Het is ook gebleken dat na het nuttigen van cafeïnehoudende dranken de hartslag van het kind toeneemt en de bloedvaten van het kind tijdelijk samentrekken.

Veroorzaakt koffie vroeggeboorte of vroegtijdige bevalling?

Lange tijd werd koffie verdacht in verband te staan ​​met vroeggeboorte en vroegtijdige bevalling. Tegenwoordig zijn de meeste experts het er echter over eens dat een kleine hoeveelheid cafeïne geen effect heeft op vroeggeboorte of zelfs vroegtijdige bevalling.

Men vermoedt echter nog steeds dat zeer hoge cafeïne consumptie een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling van de baby en gepaard gaat met misvormingen, vroeggeboorten en zelfs miskramen.
Een van de redenen hiervoor is dat cafeïne kan leiden tot een slechte bloedtoevoer naar de placenta, wat op zijn beurt de toevoer van voedingsstoffen van de baby beïnvloedt.
Hoewel de onderzoeken controversieel zijn, mag u de aanbevolen hoeveelheid van 200 mg niet overschrijden om echt geen risico te nemen.

Cafeïnegehalte in bepaalde dranken en voedingsmiddelen

Niet alleen koffiespecialiteiten bevatten cafeïne. Thee, energiedrankjes en chocolade kunnen ook cafeïne bevatten.
In welke vorm je de cafeïne uiteindelijk inneemt, is natuurlijk aan jou. Het is belangrijk dat de totale hoeveelheid van 200 mg per dag niet wordt overschreden.

We hebben een handige lijst voor je samengesteld met het gemiddelde cafeïnegehalte van de verschillende luxe voedingsmiddelen:

1 kopje koffie (250 ml) bevat 120 milligram
1 kopje cappuccino (150 ml) bevat ongeveer 40 milligram
1 kopje cacao (250 ml) bevat ongeveer 20 milligram
1 espresso shot (30 ml) bevat 58 milligram
1 glas zwarte thee bevat ongeveer 40 milligram
1 glas groene thee bevat tussen de 20 en 80 milligram
100 gram pure chocolade bevat ongeveer 35 milligram
100 gram melkchocolade bevat ongeveer 20 milligram
1 blikje cola bevat 35 milligram
1 blikje energiedrank bevat ongeveer 80 milligram
Cafeïnevrije koffie en thee bevatten gemiddeld 2 milligram
Hoewel lichte producten minder suiker bevatten, bevatten ze minstens evenveel cafeïne als hun suikerachtige tegenhangers

Let op: de drankjes en etenswaren zijn slechts gemiddelde waarden. Deze kunnen natuurlijk variëren afhankelijk van het merk, de brandgraad, de gebruikte koffiebonen en om andere redenen!

Wanneer moet je zonder koffie?

Een gezonde voeding en levensstijl zijn uitermate belangrijk voor zwangere vrouwen om de normale ontwikkeling en levering van voedingsstoffen aan de baby te garanderen. Het is dus geen wonder dat u zich in bepaalde situaties onzeker voelt en niet echt weet wat veilig is tijdens de zwangerschap en wat niet. Bijvoorbeeld als het gaat om cafeïne consumptie.
Over het algemeen is het natuurlijk beter om tijdens de zwangerschap cafeïne helemaal te vermijden of in ieder geval de consumptie aanzienlijk te beperken. Met een dagelijkse hoeveelheid van 200 mg cafeïne kan het gezondheidsrisico voor je geliefde als zeer laag worden aangemerkt.

Als u tijdens de zwangerschap echter vaak last heeft van brandend maagzuur of ijzertekort, moet u uit voorzorg koffie en andere cafeïnehoudende dranken volledig vermijden.
Bij twijfel kunt u altijd uw gynaecoloog om advies vragen. Hij heeft de nodige ervaring en vooral de competentie om u bij al uw vragen en onzekerheden behulpzaam te adviseren.

Plaats hier uw commentaar

Laat een reactie achter

Preggie
Logo
Shopping cart