Kinderbewegingen: wanneer kun je de langverwachte eerste trap verwachten?

Heeft u steeds vaker het gevoel van kleine vlinders in uw buik en bent u ook rond de 20e week van de zwangerschap? Dan zult u waarschijnlijk de eerste bewegingen van uw kind opmerken. In dit artikel kom je precies te weten wanneer en hoe de eerste bewegingen van het kind merkbaar kunnen worden tijdens je zwangerschap. Daarnaast zullen we u onder meer uitleggen waarom het kind te weinig of te sterk beweegt en welke afwijkingen u uit voorzorg moet raadplegen bij uw gynaecoloog.

De eerste bewegingen van het kind zijn alleen op de echo te herkennen

Lang voordat aanstaande moeders de eerste bewegingen van hun kind kunnen voelen, zijn deze al goed te herkennen op de echo bij de gynaecoloog. Want vanaf de 6e week van de zwangerschap maken ongeboren baby’s beurten, bewegen ze hun armen en benen en bereiden ze zich zo voor op hun eerste salto’s. Behalve de echo zijn deze bewegingen in de eerste weken van de zwangerschap niet te voelen of te zien. Totdat de eerste bewegingen van het kind merkbaar en merkbaar zijn, moeten de zwangere vrouwen nog wat langer geduld hebben.

Wanneer begint het kind zich merkbaar te laten voelen?

Met de eerste bewegingen van het kind wordt de zwangerschap steeds reëler en groeit tegelijkertijd de band tussen de aanstaande moeder en het ongeboren kind. Bovendien worden regelmatige bewegingen van het kind als rustgevend ervaren, omdat deze aangeven dat alles in orde is met de baby. Niet alleen de zwangere zelf, maar ook de partner of eventuele broers en zussen wachten opgewonden op de eerste kindbewegingen en afdrukken op het buikje van de baby, bijvoorbeeld wanneer de voetjes van binnenuit tegen de buikwand drukken. Maar wanneer kunnen de eerste bewegingen in de buik überhaupt worden opgemerkt?

Als het de eerste zwangerschap is, kan tussen de 18e en 20e week van de zwangerschap een toegenomen gerommel, kriebelende, tintelende of fladderende buik worden gevoeld. Dit zijn zeer waarschijnlijk de eerste langverwachte en merkbare bewegingen van het kind. De meeste nieuwe moeders zullen hun eerste regelmatige bewegingen en trappen waarschijnlijk pas opmerken tussen de 22e en 25e week van de zwangerschap. Totdat de bewegingen van de bay zichtbaar zijn of zelfs van buitenaf voelbaar zijn, moeten de aanstaande mama’s en papa’s meestal nog even wachten.

Wanneer en hoe intens de eerste bewegingen van het kind plaatsvinden, verschilt van zwangere tot zwangere en hangt ook van verschillende factoren af. Als de placenta bijvoorbeeld iets verder naar voren ligt (anterieure placenta) of als de buikwand dik is, kunnen de eerste waarneembare bewegingen van het kind pas later plaatsvinden. Tegelijkertijd speelt de positie van het kind een belangrijke rol, want als de armen en benen in de richting van de buikwand zijn gericht, zijn de bewegingen gemakkelijker te voelen.

Bovendien is de intensiteit van de bewegingen van het kind gerelateerd aan de hoeveelheid vruchtwater: hoe meer vruchtwater er is, hoe later de bewegingen meestal worden waargenomen. Als er daarentegen sprake is van een meerlingzwangerschap of als het een tweede of derde zwangerschap is, zijn de bewegingen van het kind een paar weken eerder voelbaar.

Dit komt mede doordat de baarmoeder bij elke zwangerschap minder strak zit en tegelijkertijd gevoeliger is, waardoor de bewegingen van het kind eerder voelbaar zijn bij aanstaande moeders. Bovendien kunnen vrouwen die al een of meerdere kinderen hebben gekregen beter inschatten hoe bewegingen, trappen en duwtjes tegen de buikwand zich kunnen uiten.

Bij vergevorderde zwangerschap is vaak een been of arm te zien, dat van binnenuit tegen de buikwand drukt en de aanstaande ouders betovert. Door het toenemende ruimtegebrek kunnen de bewegingen en trappen tegen het einde van de zwangerschap ook tijdelijke pijn of ongemak veroorzaken.

De eerste zichtbare kinderbewegingen

Het voelen van de eerste bewegingen van het kind is voor veel aanstaande moeders een van de mooiste momenten van de zwangerschap. Omdat de eerste trappen en duwtjes van uw kind echter erg licht en timide zijn, moeten de toekomstige vaders en broers en zussen geduldig zijn tot ongeveer de 25e week van de zwangerschap om ze door de babybuik heen te kunnen voelen of zien. Pas vanaf dit punt is het ongeboren kind groot genoeg dat de trappen door de buikwand merkbaar zijn en ook zichtbaar zijn voor buitenstaanders.

Het is niet ongebruikelijk dat de baby gedurende de dag regelmatig beweegt en precies wanneer de vader zijn hand op zijn buik legt, is het erg kalm. Heb gewoon een beetje geduld en praat veel met je kleine schat, dan is het slechts een kwestie van tijd voordat papa eindelijk de bewegingen van zijn kind kan voelen. Je kunt ook proberen je baby wakker te maken uit zijn dutje met een dikke kus op de buikwand.

Hoe voelen de bewegingen van het kind?

Veel zwangere vrouwen vergelijken de eerste bewegingen van het kind nogal romantisch met het gevoel van vlinders in de buik of met het barsten van zeepbellen. Andere vrouwen beschrijven het gevoel daarentegen als kietelen, borrelen, winderigheid of zelfs met verhoogde stoelgang of een kleine maagklachten.

U kunt zelf zien hoe precies de eerste bewegingen van uw kind merkbaar zijn, niet in woorden kunnen worden samengevat. Eén ding is zeker: de eerste paar bewegingen versterken de band tussen moeder en baby en zullen niet worden vergeten.

Ontwikkeling van kinderbewegingen tijdens de zwangerschap

Hoewel ongeboren baby’s bewegen lang voordat de bewegingen zelfs maar voelbaar zijn, worden de bewegingen van de kinderen meestal nog niet als zodanig ervaren. Desalniettemin bewegen ongeboren baby’s vrij vaak vanaf de zesde week van de zwangerschap, waarbij de bewegingen nog steeds schokkerig en onregelmatig zijn.

In de 12e week van de zwangerschap doet je kleine bewegingsartiest letterlijk gymnastiek en zwemt hij rond in het warme vruchtwater en wordt de resterende ruimte zoveel mogelijk benut. Tussen de 15e en 20e week van de zwangerschap worden de botten van het kind sterker en sterker, wat op zijn beurt betekent dat de bewegingen nu sterker zijn en geleidelijk kunnen worden waargenomen door de aanstaande moeder. Vaak worden de kleine armen en benen geroeid en zijn de hik zo nu en dan merkbaar.

De komende weken zal het ongeboren kind zeer actief zijn en is er nog voldoende ruimte om te bewegen, stoom af te blazen en salto’s te maken. Tegelijkertijd worden de bewegingen van het kind nu intenser gevoeld en zijn ze tot de 22e week van de zwangerschap merkbaar bij de meeste zwangere vrouwen. Het hoofd wordt gestrekt en gebogen, het hele lichaam gestrekt en tegelijkertijd gapen, slikken en zuigen op de duim. De vele verschillende bewegingen trainen niet alleen de spieren en het skelet, maar bevorderen ook duurzaam de algehele ontwikkeling.

Vanaf ongeveer de 24e week van de zwangerschap is het binnenoor van de ongeboren baby volledig ontwikkeld, wat soms betekent dat geluiden en andere externe prikkels beter kunnen worden waargenomen. Uw kind zal bijvoorbeeld reageren op uw stem of harde geluiden met toenemende bewegingen, trappen of stootslagen en de aandacht op zichzelf vestigen. Naast aanraking kan het spelen van muziek ook leiden tot verhoogde kinderbewegingen.

In de loop van de zwangerschap veranderen de voorzichtige duwtjes soms in echt stevige kicks die zelfs op de babybuik te zien zijn. Aan het begin van het laatste trimester van de zwangerschap nemen de bewegingen weer toe voordat de baby langzaam maar zeker beperkt wordt in zijn bewegingen door het toenemende ruimtegebrek vanaf ongeveer de 30e week van de zwangerschap. Om deze reden worden de bewegingen van uw kind tegen het einde van de zwangerschap steeds minder frequent.

Tegelijkertijd neemt de slaapbehoefte toe in de weken voor de bevalling, daarom is je baby vaak druk bezig om de rest van de tijd in je buik te slapen om voldoende energie op te halen voor de aanstaande en inspannende bevalling. Tegen het einde van de zwangerschap is het ook niet ongebruikelijk dat de schoppen uw blaas raken, wat op zijn beurt kan leiden tot urineverlies. Dit is vooral het geval als uw baby zich in de zogenaamde stuitligging bevindt. Bovendien kunnen de trappen kort voor de bevalling behoorlijk sterk zijn, omdat het hoofd naar het bekken is gericht en de voeten zich daarom onder de ribbenboog bevinden.

Wanneer moet de gynaecoloog worden bezocht?

Als u uw kind kunt aanmoedigen om te bewegen met externe prikkels, bijvoorbeeld door uw babybuil te strelen of door liedjes te zingen, hoeft u zich geen zorgen te maken. Als u echter langer dan een dag geen bewegingen of plotseling slechts zeer zwakke bewegingen heeft opgemerkt, of als u het gevoel heeft dat uw kind niet wakker kan worden, zelfs niet door zachte stoten van buitenaf, dient u uit voorzorg uw gynaecoloog of verloskundige te raadplegen.

Door een CTG te schrijven of een echo uit te voeren, kan de hartslag worden gecontroleerd en zelfs kleine bewegingen worden gedetecteerd. Daarnaast is het aan te raden om naar een gynaecoloog te gaan als je baby normaal veel of vaak beweegt en plotseling stopt.

Plaats hier uw commentaar

Laat een reactie achter

Preggie
Logo
Shopping cart