Is salami gevaarlijk tijdens de zwangerschap?

Het is voor zwangere vrouwen niet zo eenvoudig om alle tijdens de zwangerschap verboden voedingsmiddelen bij te houden. U mag onder andere geen rauw vlees, rauwe vis, rauwe melk en daarvan gemaakte producten eten, evenals bepaalde soorten kaas. Maar hoe zit het met de populaire salami en salami pizza tijdens de zwangerschap? In dit artikel lees je of je het tijdens de zwangerschap zonder salami en salami pizza moet doen en om welke ziekteverwekkers bij toxoplasmose het gaat.

Dit is de reden waarom salami schadelijk kan zijn tijdens de zwangerschap

Salami is ongetwijfeld een van de favoriete worsten van Nederlanders en er zijn veel verschillende en heerlijke varianten: als Hongaarse salami, Duitse salami, Franse salami, paprika salami,  Milanese salami. In de meeste gevallen wordt de salami gemaakt van kalkoen, wild, varkensvlees of rundvlees. Omdat salami niet gaar is en rauwe worsten over het algemeen worden blootgesteld aan een verhoogd risico op toxoplasma en listeria, was de worst gedurende de zwangerschap lange tijd taboe. Maar is salami echt gevaarlijk voor het ongeboren kind tijdens de zwangerschap?

Het goede nieuws meteen: salami is over het algemeen niet verboden tijdens de zwangerschap. Rauw vlees, rauwe worst en rauwe vis kunnen echter ziekteverwekkers overbrengen, zoals listeria, toxoplasma en salmonella. Om deze reden moeten bepaalde voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap consequent worden vermeden om de gezondheid van het ongeboren kind of uw eigen welzijn niet in gevaar te brengen.

En hoe zit het met salami? Salami is een van de zogenaamde snijvaste rauwe worstsoorten. Zoals de naam al doet vermoeden, worden rauwe worsten gemaakt van rauw vlees dat tijdens het productieproces niet wordt verhit. Een speciaal tafelzout wordt aan het rauwe vlees toegevoegd voordat het wordt vermalen. Tijdens het daaropvolgende rijpingsproces wordt de aanwezige suiker voornamelijk door melkzuurbacteriën omgezet in melkzuur.

Strikt genomen behoort salami tot de categorie van aan de lucht gedroogd of gerookt vlees, dat tijdens de zwangerschap moet worden vermeden en van het menu moet worden verwijderd. Door het lange rijpingsproces bevat salami echter maar een zeer kleine hoeveelheid water. Dit maakt het moeilijk voor toxoplasmosepathogenen en ziektekiemen om zich in de salami te verspreiden, omdat ze alleen kunnen overleven in een vochtige omgeving.

Hoe langer de salami is gerijpt, hoe droger en tegelijkertijd minder gevaarlijk het is voor aanstaande moeders. Kortom: als de salami industrieel wordt geproduceerd, biedt de favoriete worst vrijwel geen probleem.

Wetenschappelijke methoden hebben bewezen dat ziekteverwekkers van toxoplasmose niet via rauwe worsten worden overgedragen, mits ze een lange rijpingsperiode hebben. Dit is het geval bij salami vanwege zijn natuurlijke rijping.

Het is ook belangrijk dat de kwaliteitsborgingseisen worden gegarandeerd, wat hoogstwaarschijnlijk het geval zal zijn bij een industrieel fabricageproces. Als de hygiënevoorschriften in de worsthandel of in de slagerij worden nageleefd tijdens de opslag en productie, is de consumptie van salami onschadelijk en is een infectie met toxoplasmose of listeria zeer laag.

Goed advies:
Niet alleen het productie- en rookproces, maar ook het thuis houden speelt een belangrijke rol bij salami. Salami moet altijd op een koele en droge plaats worden bewaard en idealiter in één stuk worden gekocht. Salami die al is gesneden of gesneden, hoort in de koelkast en mag, vooral tijdens de zwangerschap, niet langer dan 3 tot 4 dagen worden bewaard. Salami is overigens niet geschikt om in te vriezen.

Waarom salami tijdens de zwangerschap toch voorzichtig moet worden geconsumeerd

Zoals eerder vermeld, is het risico op toxoplasmose-pathogenen of listeria op lucht gedroogde of gerookte salami extreem laag vanwege de lange rijpingstijd en industriële verwerking. Als de salami industrieel geproduceerd is en in overeenstemming met de kwaliteitsnormen in de slagerij, kunnen aanstaande moeders ook salami gebruiken tijdens de zwangerschap.

Je moet er echter rekening mee houden dat salami niet verhit wordt, maar langzaam aan de lucht wordt gedroogd of gerookt, daarom is er altijd een zeker, zij het zeer klein, restrisico op infectie. Een rauwe worst en salami kunnen nooit 100 procent steriel zijn. Tijdens de zwangerschap mag u echter helemaal geen zelfgemaakte salami eten.

Houd er rekening mee dat:
Of u salami tijdens de zwangerschap wilt vermijden, is uw eigen beslissing. Normaal gesproken is de consumptie van industrieel geproduceerde salami echter onschadelijk vanwege de lange rijpingstijd. Merk echter op dat salami veel vet, zout en conserveermiddelen bevat, maar weinig voedingsstoffen. Daarom mogen aanstaande moeders alleen met mate van salami genieten.

Houd hier rekening mee bij het kopen van salami

Om geen enkel risico te nemen, dient u bij het kopen van salami op een aantal zaken te letten:

Koop salami bij voorkeur bij een slager die je vertrouwt en let op de houdbaarheidsdatum, hygiëne, herkomst en kwaliteit van de worst.
Gebruik tijdens de zwangerschap een stuk salami. Want bij salami die al gesneden of gesneden is, is de kans op infectie groter.
Blijf uit de buurt van kant-en-klare vleeswaren die onder andere salami bevatten.
Zorg ervoor dat de salami bij het vleesloket of bij de slager individueel verpakt is en niet bij andere rauwe worst of vleeswaren. Zo voorkom je de overdracht van ziektekiemen.
Salami kan zonder aarzelen 3 tot 4 dagen in de koelkast worden bewaard. Daarom moet u vaker een kleine hoeveelheid salami kopen dan een grote voorraad salami.

Geldt dit ook voor kleine hoeveelheden, zoals een salami pizza?

Zelfs als salami slechts een laag infectierisico voor het ongeboren kind met zich meebrengt, hebben veel zwangere vrouwen een ongemakkelijk gevoel bij het nuttigen van de aan de lucht gedroogde worst. Geen wonder dat aanstaande moeders tenslotte alleen het beste willen voor hun lieveling. Als je het niet zeker weet, vertrouw dan altijd op je buikgevoel en laat bij twijfel je geliefde salami de komende maanden weg. Na de bevalling kun je met een gerust geweten teruggaan naar je geliefde salami brood, stokbrood met salami of dergelijke.

We kunnen echter de complete all-clear geven voor een pizza salami tijdens de zwangerschap. Omdat de pizza voor het bakken in de oven wordt belegd met salami, hebben toxoplasmosepathogenen en listeria absoluut geen kans. Hetzelfde geldt natuurlijk voor alle andere gerechten waarin de salami voor consumptie voldoende opgewarmd is. Zodra de worst of het vlees enkele minuten op meer dan 70 ° C is verhit, sterven toxoplasmosepathogenen, ziektekiemen en bacteriën.

Hoe zit het met andere rauwe worst en vleesproducten?

Industrieel geproduceerde salami is geen probleem tijdens de zwangerschap. De situatie is echter anders met zelfgemaakte salami en andere soorten rauwe worst, zoals vlees- of theeworst, rauw spek, gerookt spek en ook gerookte en lucht gedroogde ham. Deze worstsoorten hebben een verhoogd risico op infectie en moeten tijdens de zwangerschap volledig van het menu worden verwijderd.

Om infectie met toxoplasmosepathogenen of listeria te voorkomen, moeten zwangere vrouwen de volgende rauwe en halfgekookte soorten vlees en worst vermijden:

Rauw of halfgekookt vlees van varkensvlees, kalfsvlees, rundvlees, kip, lam, kip, kalkoen, zoals gehakt, gehakt, tartaar, carpaccio, roze biefstuk
Rauwe gezouten vleeswaren, zoals gerookt vlees, serranoham en parmaham, rauwe gerookte ham, ham en gerookt spek

Niet alleen rauw of half gekookt vlees of worstproducten, rauwe vis kan ook Listeria en andere ziektekiemen bevatten. Om deze reden adviseren artsen over het algemeen om tijdens de zwangerschap geen sushi, garnalen, oesters, kaviaar, rauwe zeevruchten en garnalen te eten.

Hetzelfde geldt voor koud of warm gerookte visproducten en voor ongekookte en gemarineerde vis. Gerookte zalm, rolmops, gerookte forel en andere gezouten, gerookte of ingelegde vis mogen pas na de zwangerschap worden gegeten.

Vanwege de vaak verhoogde concentratie aan verontreinigende stoffen en de zware metalen die ze bevatten, wordt zwangere vrouwen ook geadviseerd geen ingewanden, zoals nieren, te eten. Bovendien mag de lever alleen in kleine hoeveelheden worden geconsumeerd om een ​​overdosis vitamine A te voorkomen, wat gevaarlijk is voor het ongeboren kind. Aan de andere kant moeten zwangere vrouwen leverpastei volledig vermijden.

Plaats hier uw commentaar

Laat een reactie achter

Preggie
Logo
Shopping cart