Haar is echt een van die dingen voor vrouwen. Het lijkt bijna alsof vrouwen nooit echt tevreden zijn met hun haardos. Krullende vrouwen willen steil haar en vice versa. Het ziet er hetzelfde uit als het gaat om het kapsel of de haarkleur. Gelukkig zijn veel aanstaande moeders, in ieder geval tijdens de zwangerschap, gezegend met prachtige manen en zijn ze dienovereenkomstig tevreden.
Het vrouwelijk hormoon oestrogeen is verantwoordelijk voor vol, glanzend en gezond uitziend haar tijdens de zwangerschap. Dit wordt steeds vaker geproduceerd tijdens de zwangerschap en leidt, althans voor sommige zwangere vrouwen, tot minder dagen met slecht haar.
De verhoogde zwangerschapshormonen zorgen er vooral voor dat het haar tijdens de zwangerschap voor een langere periode in de groeifase blijft. Zo wordt natuurlijk haarverlies, waarbij dagelijks 50 tot 100 haren uitvallen, vertraagd en is het resultaat vaak zichtbaar volumineuzere haren.
Veel zwangere vrouwen ervaren, geloof het of niet, tot tien procent meer haar gedurende de negen maanden! Bij sommige zwangere vrouwen treedt echter het tegenovergestelde op, namelijk haaruitval.
Oorzaken van haarverlies tijdens de zwangerschap
Helaas zijn niet alle zwangere vrouwen gezegend met gezondere en vollere manen. Voor sommige aanstaande moeders heeft zwangerschap een negatieve invloed op de haargroei en de algehele haar gezondheid. Misschien bent u een van die vrouwen die in de loop van negen maanden last heeft van dunner, dof en slap haar? Of zit er meer ongebruikelijk haar in de borstel of op het kussen dan ooit?
Als zwangerschap ervoor zorgt dat u deze symptomen ervaart, bent u helaas een van die zwangere vrouwen van wie het oestrogeen geen positief effect heeft op het haar. Het goede nieuws eerst: uiterlijk een paar maanden na de bevalling is de ellende weer voorbij, zal je haargroei weer normaliseren en zal ook het overmatige haarverlies verdwijnen.
Naast hormonale veranderingen zijn dit de meest voorkomende oorzaken van haarverlies tijdens de zwangerschap:
IJzertekort: Haarverlies bij sommige vrouwen tijdens de zwangerschap is vaak te wijten aan zwangerschapsgerelateerde ijzertekort. Tijdens de zwangerschap wordt de ijzerbehoefte bijna verdubbeld, aangezien er in die tijd tussen de 30 en 40 procent meer bloed wordt gevormd. Dit zorgt ervoor dat niet alleen u, maar ook uw baby voldoende van bloed wordt voorzien.
Wanneer de belangrijke ijzeropslag op is, wordt er niet genoeg zuurstof naar uw haarzakjes getransporteerd en dit leidt tot zwak haar en haaruitval.
Uw gynaecoloog zal ook uw ijzerniveau of hemoglobinegehalte testen als onderdeel van de reguliere routineonderzoeken. Als dit te laag is en om gevaarlijke bloedarmoede te voorkomen, kan de gynaecoloog bepaalde ijzersupplementen voorschrijven.
U moet tijdens de zwangerschap echter afzien van zelfmedicatie met ijzer en met uw gynaecoloog of verloskundige praten voordat u het inneemt.
Veel voorkomende bijwerkingen van een ijzertekort zijn vermoeidheid, constante vermoeidheid, nervositeit, bleke huid, broze en zachte nagels en gescheurde mondhoeken. Als u deze symptomen bij u opmerkt, moet u zeker uw gynaecoloog raadplegen. Onbehandelde bloedarmoede kan er onder bepaalde omstandigheden voor zorgen dat de placenta zich niet goed ontwikkelt en dat uw baby niet genoeg voedingsstoffen en zuurstof krijgt. Bovendien neemt de kans op een verminderde bloedreserve toe tijdens de bevalling, wat vaak leidt tot een verlengde opname in het ziekenhuis.
Stoppen met anticonceptiepillen: vrouwen die kort voordat ze zwanger werden, zijn gestopt met het gebruik van anticonceptiepillen, kunnen ook tijdelijk haarverlies ervaren. Als u stopt met het innemen van de pil, daalt het oestrogeengehalte totdat het tijdens de zwangerschap weer stijgt. Deze sterke hormoonschommelingen beïnvloeden je haargroei door de groeifase te verkorten en tegelijkertijd treedt de rustfase van het haar eerder op. Dit leidt tot haaruitval en tijdelijk verminderde haargroei.
Sommige zwangere vrouwen hebben ook een ernstige droge huid, waardoor het haar uitdroogt en broos wordt. Het eens zo sterke haar breekt dan vaak af en haaruitval kan worden bevorderd.
Haarverlies na de bevalling
Haarverlies na de bevalling komt veel vaker voor dan tijdens de zwangerschap. Nu verliezen vooral versgebakken moeders hun haardos, die tijdens de zwangerschap konden genieten van sterk, vol en glanzend haar. De reden hiervoor is dat de oestrogeenspiegel enkele weken na de bevalling drastisch daalt en daarmee de hele haar cyclus volledig door elkaar is gehaald.
De levenscyclus van de individuele haren wordt weer verkort en er is meer haaruitval. Dit staat ook bekend als postparataal effluvium. Uiterlijk enkele maanden na de bevalling normaliseert het hormoonniveau weer en groeit je haar weer zoals je gewend was voor de zwangerschap.
Haar is extreem robuust, maar het kan niet alles ongedeerd overleven. Zelfs eenzijdige ervaringen, waar een bevalling zeker in kan worden opgenomen, kunnen leiden tot tijdelijk haarverlies. Het lichaam geeft meer adrenaline af als gevolg van grote stressvolle situaties, die op hun beurt het hormonale evenwicht verstoren, naast de oestrogeenchaos veroorzaakt door zwangerschap.
Tips tegen haaruitval tijdens en na de zwangerschap
Hormoongerelateerd haarverlies na de zwangerschap kun je helaas niet effectief voorkomen. Haarverlies door ijzertekort tijdens de zwangerschap kan echter onder controle worden gebracht.
Maar haaruitval tijdens en na de zwangerschap is geen reden om aan je toch al gestreste haar te trekken. We hebben een aantal handige tips en trucs voor je samengesteld om met haaruitval tijdens en na de zwangerschap om te gaan:
IJzerhoudend voedsel: Vooral als je haarverlies optreedt door een ijzertekort, is het uitermate belangrijk dat je veel ijzerrijk voedsel eet. Dit versterkt je verzwakte haarwortels van binnenuit en stimuleert een gezonde haargroei. Zo hebben vis en vlees een zeer hoog ijzergehalte. Bovendien kan ijzer uit vlees veel beter worden opgenomen dan uit plantaardig voedsel.
Maar vegetariërs en veganisten kunnen hun ijzervoorraden ook aanvullen met voedsel dat ijzer bevat, zoals linzen, quinoa, spinazie, venkel, cantharellen, rucola, gedroogd fruit, sinaasappelsap, volle granen, tofu, sojabonen en noten. Bijna al deze voedingsmiddelen zijn ook rijk aan zink, proteïne, belangrijke vezels en antioxidanten, die essentieel zijn voor een gezonde haargroei.
Vitaminerijke en uitgebalanceerde voeding: Een uitgebalanceerd dieet met veel verse groenten en fruit, koolhydraten, eiwitten, gezonde vetten, sporenelementen en mineralen is over het algemeen erg belangrijk voor zwangere vrouwen en kan haaruitval verminderen.
Een tekort aan biotine kan onder meer ook leiden tot haaruitval en dof haar. Omdat biotine sneller wordt afgebroken tijdens zwangerschap en borstvoeding, is het belangrijk om biotine bevattende voedingsmiddelen aan uw dieet toe te voegen. Bananen, gekookte eieren, havermout, ongeschilde rijst, sojabonen en noten zijn goede bronnen van biotine.
Naast biotine, zink, koper en ijzer, zijn B-vitamines en vitamine C en E essentieel voor de gezondheid van het haar en gaan ze tegelijkertijd haaruitval tegen.
Wilt u tijdens en na de zwangerschap ook haarvitaminen afnemen bij drogisterij of apotheek, bespreek dit dan vooraf met uw gynaecoloog. Normaal gesproken spreekt er echter niets tegen om je verzwakte haarwortels meer kracht en vitaliteit te geven met silica, foliumzuur, aminozuren, biotine of zink in de vorm van vitaminecapsules.
Behandel uw haar zorgvuldig: om uw haar niet extra te belasten tijdens haaruitval door zwangerschap, is het uiterst belangrijk om het gedurende deze tijd met kinderhandschoenen vast te pakken.
Dit betekent voor u:
- Gebruik een milde shampoo of een shampoo gemaakt van voedende natuurlijke producten om je haar te wassen en grondig in te masseren. Je hoofdhuid wordt van beter bloed voorzien en de haargroei wordt gestimuleerd.
- Was de shampoo en de daaropvolgende verzorging grondig zodat er geen resten op je hoofdhuid achterblijven. Deze resten drogen het haar en de hoofdhuid uit en kunnen haaruitval bevorderen.
- Om je haar te ontwarren, is het beter om een kam met brede tanden te gebruiken in plaats van een borstel. Vermijdt ook krachtig en veelvuldig kammen.
- Vermijd styling producten zoals mousse en haarlak. Deze verzwaren ook je haar en kunnen de verzwakte haarstructuur en hoofdhuid aantasten.
- U moet hete lucht met een föhn en het gebruik van een stijltang of krultang tot een minimum beperken totdat uw haar volledig is hersteld. Het beste is om je haar aan de lucht te laten drogen of je föhn op lauwwarm te zetten.
- Vermijd ook het kleuren van uw haar, vooral in het eerste trimester van de zwangerschap, omdat uw hoofdhuid zeer sterk kan reageren op de chemische ingrediënten.
- Of het kleuren van het haar negatieve effecten heeft op uw baby, is nog steeds controversieel en niet wetenschappelijk bewezen. Als voorzorgsmaatregel moet u echter synthetische, ammoniakhoudende en chemische haarkleuren vermijden tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding en natuurlijke haarkleuren zoals henna gebruiken. Uw kapper heeft zeker een goede oplossing en waardevolle tips om haaruitval te behandelen.