Haarkleuring tijdens de zwangerschap: de belangrijkste vragen en antwoorden

Haarkleuring tijdens de zwangerschap maakt veel vrouwen onrustig. Er zijn momenteel veel verklaringen dat haarkleuring tijdens de zwangerschap nog niet een risico vormt voor ongeboren baby’s. Desalniettemin wordt dit afgeraden omdat er risico’s kunnen zijn. We hebben meer in detail uitgelegd waarom precies wordt aangenomen dat er nog steeds een risico is en ook legden we alternatieven uit voor het verven van haar.

Dit artikel is bedoeld om u te helpen een beslissing te nemen op basis van de huidige kennis. We hebben de meest gestelde vragen over dit onderwerp samengevat en in detail beantwoord. Ook hebben we kort de belangrijkste feiten uitgelegd zodat je er achteraf zelf een idee van kunt krijgen.

  • Haarkleuring tijdens de zwangerschap is controversieel. Terwijl sommigen van mening zijn dat men er volledig van af zou moeten zien, twijfelen anderen eraan.
  • Alternatieven zoals strepen op het haar of tinten zijn veel minder controversieel en worden beschouwd als een goed alternatief voor het verven van haar met chemische stoffen.
  • Haar verven met natuurlijke middelen wordt ook steeds populairder. Maar je kunt geen wonderen verwachten met zulke huismiddeltjes en je moet geduld hebben. 

     

Wat zijn haarkleurmiddelen?

Haarverf wordt gebruikt om de natuurlijke haarkleur te veranderen. De haarkleur kan worden verlicht of donkerder worden geverfd. Er zijn veel redenen om je haar te verven. Of het nu gaat om het verlangen naar verandering, het volgen van trends of het eerste grijze haar dat probeert te verbergen. Volgens de branchevereniging verft ongeveer 70% van de vrouwen hun haar. Haarverf kan worden onderverdeeld in permanente, semi-permanente en tijdelijke kleuren. De tijdelijke kleur kan worden verwijderd met een haar wassing, terwijl de semi-permanente tot tien wasbeurten kan duren en de permanente nog langer.

Hoe gevaarlijk is haarkleuring tijdens de zwangerschap?

Van de chemicaliën die in veel haarverf producten zitten, wordt altijd vermoed dat ze schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Daarom verven veel vrouwen hun haar niet tijdens de zwangerschap. In feite zijn er momenteel geen studies die bewijzen dat het kleuren van haar tijdens de zwangerschap een negatief effect heeft op het ongeboren kind.

Desalniettemin wordt geadviseerd om zo min mogelijk chemicaliën te gebruiken, aangezien ook een risico niet kan worden uitgesloten. Daarnaast is er ook het risico op een allergie. Dit komt omdat veel bijsluiters van haarkleurmiddelen wijzen op een mogelijke allergische reactie.

Om deze reden wordt aanbevolen om eerst een ​​allergietest uit te voeren. Om dit te doen, kunt u de kleur op een klein deel van de hoofdhuid aanbrengen en als er geen reactie op is, kan een allergie vrijwel worden uitgesloten. Een dergelijke allergie zou met name gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen omdat ze mogelijk zonder medicatie moeten doen.

Daarom is het raadzaam om over te stappen op alternatieven, zoals verven met natuurlijke producten of verven. Zelfs als er tot dusver geen studies zijn gepubliceerd die hebben aangetoond dat het kleuren van haar tijdens de zwangerschap schadelijk is voor een ongeboren baby, kan het risico nog niet worden uitgesloten.

Zijn strengen verven goed tijdens de zwangerschap?

Het grootste probleem bij het kleuren van haar tijdens de zwangerschap is dat door de kleur op de hoofdhuid aan te brengen, chemicaliën in het bloed kunnen komen en dus bij het ongeboren kind. Bij strengen in het haar wordt de kleur echter alleen in de lengtes aangebracht. Van daaruit kan het niet in het bloed komen.

Daarom zijn strengen relatief onschadelijk tijdens de zwangerschap. Er is echter nog een klein restrisico. Dus als je het niet zeker weet, wacht dan zeker tot het eerste trimester. Omdat het risico op vroeggeboorte bijzonder hoog is in de eerste drie maanden.

Haar verven tijdens de zwangerschap: dat moet je weten

We hebben hieronder de belangrijke feiten over haarkleuring tijdens de zwangerschap samengevat. Je vindt er ook alternatieven en mogelijke recepten voor het verven van haar met huismiddeltjes.

Mogelijke risico’s

Haarkleuring tijdens de zwangerschap is controversieel. Velen zijn van mening dat zwangerschap tijdens de zwangerschap volledig moet worden vermeden, maar anderen zijn onzeker. In feite zijn er momenteel geen bevindingen die wijzen op een gevaar voor het ongeboren kind. Toch is er natuurlijk een risico.

Omdat chemische haarkleurmiddelen aromatische amines bevatten zoals P-fenyleendiamine (PPD). Hier in Nederland kan deze kunstmatig geproduceerde kleurstof slechts twee procent van een haarverf product uitmaken. Het is ook belangrijk dat het alleen voorkomt samen met zogenaamde koppelingsstoffen.
Dit is wettelijk verplicht en wordt ook goed gecontroleerd.

Alleen dan wordt PPD als onschadelijk voor de gezondheid beschouwd. Zonder deze koppelingsstoffen kan PPD echter allergieën veroorzaken en in het ergste geval het genetische materiaal beschadigen.
Wanneer we deze producten op ons hoofd aanbrengen, kan ons lichaam giftige stoffen via de hoofdhuid opnemen. Het kan niet volledig worden uitgesloten dat kleine hoeveelheden van de schadelijke stoffen in de bloedbaan terechtkomen of in de moedermelk terechtkomen.
Er is dus een zeker risico dat het het ongeboren kind kan schaden. Vooral tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap moet haarkleuring worden vermeden.

Haar verven met kleur shampoo

Maar als u tijdens de zwangerschap niet zonder haarkleuring wilt, kunt u uw haar ook verven met haartinten. Meestal hebben tint shampoos niet zoveel schadelijke ingrediënten. De wasbare kleur hecht zich aan de buitenkant van het haar en dringt niet naar binnen. Bovendien worden de kleurdeeltjes door hun grootte niet zo gemakkelijk door de huid opgenomen. Informeer u in ieder geval van tevoren over het product en de bijbehorende ingrediënten.

Mogelijke natuurlijke haar tinten zijn bijvoorbeeld haalbaar met henna. De natuurlijke tinten bevatten vaak extracten van schors en bladeren. Let ook op of de kleur uit Europa komt, anders kunnen de ingrediënten variëren.

Een andere optie is om te kleuren met tint shampoos. Deze bevatten meestal kleurstoffen van kamille, walnoot en kastanje en kunnen ook worden gebruikt om een ​​grijze aanpak te bedekken.

Kleur haar met natuurlijke huismiddeltjes

Een andere mogelijkheid, naast het kleuren, is het verven van haar met huismiddeltjes. Maar verwacht niet teveel van dit type haarkleuring, want haar kan niet op een natuurlijke manier lichter gekleurd worden, alleen lichter. Bekende huismiddeltjes die u gegarandeerd thuis heeft zijn: kamille thee, vers citroensap of kaneel.

Er zijn talloze recepten voor elk van deze huismiddeltjes. Met kamillethee kun je vier tot zes theezakjes kamillethee koken in één liter water. Spoel je haar met de koude thee. Het is het beste om het een nachtje te laten staan, dan af te spoelen en je haar zoals gewoonlijk te wassen. Omdat dit natuurlijke producten zijn, kunt u dit vaker doen zonder uzelf te schaden.

Om je haar donkerder te maken, kun je zwarte thee, walnootschalen of kastanjebladeren proberen.

Een optie bij zwarte thee is om kokend water over vier zakjes in een kopje te gieten en te laten trekken tot de thee slechts lauw is. Giet vervolgens de zwarte thee over het vochtige haar. Laat ongeveer een uur intrekken en besproei de thee keer op keer. Was vervolgens het haar uit tot er geen kleur meer uitkomt.

Plaats hier uw commentaar

Laat een reactie achter

Preggie
Logo
Shopping cart