Constipatie tijdens de zwangerschap: Tips en oorzaken

Zwangerschap brengt veel fysieke en emotionele veranderingen met zich mee, waarvan u er vele zeker op een positieve en zeer aangename manier zult herinneren. Omdat het van zo dichtbij meemaken van de ontwikkeling van je baby ontzettend spannend en gegarandeerd onvergetelijk is. Ook als de verwachting voor je geliefde met de dag toeneemt, gaat zwangerschap vaak gepaard met enkele klachten. Naast het vasthouden van water, opvliegers, rugpijn en brandend maagzuur, zijn spijsverteringsproblemen typische zwangerschapssymptomen. Spijsverteringsproblemen bij zwangere vrouwen manifesteren zich voornamelijk door onaangename obstipatie.

Constipatie, zoals de darmobstructie in gespecialiseerde kringen wordt genoemd, is niet ongewoon en komt voor bij veel aanstaande moeders tijdens de zwangerschap. U bent dus zeker niet de enige en het onderwerp constipatie hoeft voor u niet ongemakkelijk te zijn.

In dit artikel leer je alles over de oorzaken, hoe je pre-constipatie effectief kunt voorkomen en welke huismiddeltjes helpen bij acute constipatie.

Hoe ontstaat obstipatie bij zwangerschap?

De frequentie van ontlasting varieert natuurlijk van vrouw tot vrouw, en niet alleen tijdens de zwangerschap. Er moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met eetgewoonten en de hoeveelheid geconsumeerd voedsel.
Constipatie is wanneer de ontlasting erg onregelmatig is en minder dan drie keer per week, de ontlasting hard en klonterig is en alleen met moeite en met grote inspanning kan worden doorgegeven.
Naast een opgeblazen buik kan constipatie optreden in combinatie met een vol gevoel, buikpijn en krampen. Het gevoel de darm niet volledig te kunnen ledigen, duidt ook op constipatie.

Een trage darm tijdens de zwangerschap, wat leidt tot klassieke constipatie, wordt voornamelijk veroorzaakt door de hormonale verandering. Tijdens de zwangerschap maakt uw lichaam meer progesteron, relaxine en oestrogeen aan. Als gevolg hiervan worden uw spieren, ligamenten en pezen losgemaakt en wordt de hele spiermassa van uw lichaam ontspannen.
De hormonen rekken en maken ook het hele bekkengebied los zodat je lichaam zo goed mogelijk wordt voorbereid op de aanstaande bevalling en het geboorteproces wordt vereenvoudigd. De losgemaakte spieren zorgen er onder andere voor dat je baby beschermd wordt tegen mogelijke trillingen in de baarmoeder en voldoende ruimte heeft voor lichamelijke ontwikkeling.

Maar wat heeft dat te maken met uw constipatie? De verhoogde hormoonproductie zorgt er ook voor dat uw darmspieren ontspannen en langzamer werken dan normaal. En daar is een goede reden voor: door het langzamere transport van het ingenomen voedsel worden belangrijke voedingsstoffen voor je baby beter benut om voor een optimale toevoer te zorgen.
Dus je ziet, hoe vervelend de hormonen soms ook kunnen zijn, ze willen alleen het beste voor de ontwikkeling van je baby.

In het laatste derde deel van uw zwangerschap drukken de groeiende baarmoeder en uw kind ook steeds meer op de darmen, wat constipatie kan veroorzaken. De traagheid van de darm geeft ook meer tijd om water uit de pulpa te verwijderen, wat uiteindelijk kan leiden tot harde ontlasting en een verstopte darm.

Andere oorzaken van obstipatie:

Onvoldoende vochtinname Onjuiste eetgewoonten of een veranderd menu Gebrek aan lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap Stress, angsten en zorgen kunnen leiden tot constipatie Ontlasting wordt vaak ‘geplet’ door tijdgebrek Obstipatie als bijwerking van ijzersupplementen of andere voedingssupplementen

Voorkom constipatie

Bij de eerste tekenen van spijsverteringsproblemen, of het nu gaat om winderigheid, een vol gevoel of een ongemakkelijke druk in de maag, is snelle actie vereist om de dreigende constipatie tijdig te kunnen bestrijden.

Regelmatige lichaamsbeweging: Een uitgebalanceerd dieet en voldoende vochtinname zijn de eerste stappen om vervelende obstipatie te voorkomen.

Voldoende bewegen: Sportactiviteiten zoals wandelen, korte fietstochten, nordic walking en zwemmen zijn zeer geschikt voor zwangere vrouwen en brengen vooral uw trage darmen op gang. Yoga- en Pilates oefeningen hebben zich ook bewezen tijdens de zwangerschap en kunnen comfortabel vanuit huis worden gedaan.
Er is goed nieuws, zelfs voor degenen die niet van sport houden: je hoeft het niet te overdrijven met sport, zelfs een wandeling van een half uur kan veel doen en je stoelgang stimuleren.

Uitgebalanceerde voeding: Tijdens uw zwangerschap moet u letten op een evenwichtige en gezonde voeding. In dit geval betekent gebalanceerd dat u vezelrijk voedsel en fruit en groenten aan uw dieet toevoegt. Deze voedingsmiddelen hebben een positief effect op je darmflora en vormen de voedingsbodem voor gezonde darmbacteriën.

De volgende zijn rijk aan vezels:

  • Volkorenproducten zoals volkorenbrood en volkorenpasta
  • Ontbijtgranen en havermout
  • Peulvruchten zoals linzen, gedroogde erwten, kikkererwten en bonen
  • Gedroogd fruit gemaakt van pruimen, vijgen of dadels
  • Pitloze druiven, appels, peren, frambozen en kiwi’s
  • Broccoli, boerenkool en savooiekool
  • Noten en zaden: lijnzaad, chiazaad, amandelen en walnoten
  • Wortelen, zuurkool, venkel, bulgur, kampioenen

Om de aangevoerde voedingsvezel te laten werken en op te zwellen en zo de darmfunctie goed te ondersteunen, is het erg belangrijk om deze met voldoende vocht te drinken. Anders kan volkorenbrood enz. bestaande constipatie verergeren. Je moet ook altijd een groot glas water drinken tijdens de maaltijden.

Spijsverteringsproducten zoals yoghurt, karnemelk en kefir zijn ook effectief gebleken bij constipatie en voorkomen van constipatie. Aan de andere kant moet u verstopping van voedsel vermijden, zoals witbrood en andere producten gemaakt van witte bloem, rijpe bananen, rozijnen, aardappelen, harde kaas en helaas chocolade als u spijsverteringsproblemen heeft.

Kauw uw maaltijden goed en zorg ervoor dat u de tijd neemt om te eten. Dit is essentieel voor een goed functionerende stoelgang.

Voldoende vochtopname: Tijdens de zwangerschap is er een verhoogde behoefte aan vocht, onder andere doordat het water dat via de voeding wordt opgenomen steeds meer in het weefsel wordt opgeslagen. Deze vloeistof is later afwezig in het spijsverteringskanaal en kan harde ontlasting en obstipatie veroorzaken.
Vooral als u vatbaar bent voor obstipatie en als u een vezelrijk dieet volgt, moet u minstens 2,5 liter vocht per dag drinken. Mineraalwater, vruchtensap en ongezoete thee zijn het meest geschikt.

Pas echter op voor kruidenthee met verbena, frambozenblaadjes en lavas. Deze stimuleren de baarmoeder en mogen daarom alleen in overleg met de verloskundige en kort voor de uitgerekende datum worden gedronken.

Neem de tijd om naar het toilet te gaan: deze tip klinkt gemakkelijker dan hij in werkelijkheid is. Probeer echter voldoende tijd te plannen om naar het toilet te gaan en overweeg een toiletverhoging te kopen. Deze ontlasting zorgt voor een betere houding en maakt het gemakkelijker voor de darm om zichzelf te ledigen.

Effectieve huismiddeltjes voor acute constipatie

Constipatie kan niet altijd worden voorkomen door middel van lichaamsbeweging, een dieet en voldoende water.
In het geval dat u last heeft van onaangename constipatie, hebben we enkele zeer effectieve en bewezen huismiddeltjes voor u samengesteld:

Water op een lege maag: Om de spijsvertering en het hele organisme te stimuleren, kunt u ‘s ochtends op een lege maag een lauw glas water drinken. Je kunt het water ook verdunnen met een scheutje appelciderazijn om het effect te vergroten. Een glas sinaasappelsap op een lege maag stimuleert ook je spijsvertering.

Yoghurt met lijnzaad, chia: Voor het ontbijt of als tussendoortje zijn natuurlijke yoghurt of kwark met zemelen, chia, of lijnzaad ideaal. Je kunt natuurlijk ook gedroogd fruit aan de yoghurt toevoegen om de stoelgang te reguleren en constipaties voorzichtig te verminderen. Liefhebbers van zoetigheid kunnen de yoghurt of kwark ook zoeten met jam of honing.

Watermeloenen: Watermeloenen op een lege maag hebben een laxerend effect en worden zeer snel verteerd. Je kunt de zwarte pitten goed kauwen en opeten, want ze zitten vol met belangrijke mineralen. Het is belangrijk dat u de watermeloen niet combineert met ander fruit of voedsel om de laxerende eigenschappen niet te belemmeren.

Zuurkool of pruimensap: een beproefd huismiddeltje om constipatie te verhelpen is zuurkoolsap en het waarschijnlijk smakelijkere pruimensap. Maar 1 à 2 glazen per dag zijn volkomen voldoende, anders kan het leiden tot winderigheid.

Groentesappen: een heerlijke groentecocktail gemaakt van wortels, tomaten en zuurkoolsap kan de darmfunctie helpen verbeteren en constipatie verlichten. Meng hiervoor 100 ml tomatensap met 50 ml wortelsap en voeg ongeveer 30 ml zuurkoolsap toe. Het groentesap is vooral effectief op een lege maag, maar kan ook overdag gedronken worden.

Zachte buikmassages en warmte: Buikmassages kunnen ook een trage darm stimuleren en verlichting bieden bij obstipatie. Masseer in een cirkelvormige of zachte drukbeweging en met de klok mee rond uw navel. Indien nodig kunt u de massage meerdere keren per dag gedurende ongeveer 5 tot 10 minuten uitvoeren.
Een warmwaterkruik of een kersenpit kussen kan ook uw darmen ontspannen.

Wat u moet vermijden bij verstopping

In ieder geval dient u zich te onthouden van laxerende medicatie, ricinusolie, glauberzout, lactose, stoelgangverzachtende zetpillen en zelfmedicatie met magnesium, of u dient ze alleen in te nemen op voorschrift van uw arts, gynaecoloog of verloskundige. Sommige van deze preparaten of een te hoge dosis ervan kunnen vroegtijdige bevalling veroorzaken en mogen daarom alleen in overleg met uw gynaecoloog worden ingenomen.

Wanneer moet u uw arts of gynaecoloog bezoeken?

Constipatie is buitengewoon vervelend en ongemakkelijk, maar meestal niet gevaarlijk voor u noch voor uw ongeboren kind. Uiterlijk na de bevalling lossen de blokkades op in lucht en versnelt je darm zijn activiteit.
De sterke druk kan echter leiden tot ongemakkelijke aambeien, die onder andere merkbaar zijn door een lichte bloeding in het rectum en jeuk. Deze zijn goed te behandelen met zalven en crèmes en u hoeft zich nergens zorgen over te maken.
Om mogelijke hervergiftiging door de ontlasting en zwangerschapscomplicaties zoals diabetes veilig te kunnen uitsluiten, dient u bij langdurige en ernstige verstopping uw gynaecoloog te raadplegen.

Hoe ontstaat obstipatie bij zwangerschap?

De frequentie van ontlasting varieert natuurlijk van vrouw tot vrouw, en niet alleen tijdens de zwangerschap. Er moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met eetgewoonten en de hoeveelheid geconsumeerd voedsel. Constipatie is wanneer de ontlasting erg onregelmatig is en minder dan drie keer per week, de ontlasting hard en klonterig is en alleen met moeite en met grote inspanning kan worden doorgegeven

Wat u moet vermijden bij verstopping

In ieder geval dient u zich te onthouden van laxerende medicatie, ricinusolie, glauberzout, lactose, stoelgangverzachtende zetpillen en zelfmedicatie met magnesium, of u dient ze alleen in te nemen op voorschrift van uw arts, gynaecoloog of verloskundige. Sommige van deze preparaten of een te hoge dosis ervan kunnen vroegtijdige bevalling veroorzaken en mogen daarom alleen in overleg met uw gynaecoloog worden ingenomen.

Plaats hier uw commentaar

Laat een reactie achter

Preggie
Logo
Shopping cart