
Wanneer moet je een babyshower houden? Wie moet een babyshower plannen en hosten? Wie moet er op de gastenlijst staan? We hebben antwoorden op al uw meest prangende vragen.
Babyshowers zijn een relatief recent fenomeen dat in populariteit toenam tijdens de babyboom van de jaren ’40 en ’50. Tegenwoordig zijn ze vervuld van vreugde en vol verwachting. Om ervoor te zorgen dat iedereen – ook de aanstaande moeder – het naar zijn zin heeft, volgt u deze richtlijnen voor het plannen van de perfecte pre-baby bash.
Wie plant en organiseert een babyshower?
Volgens de traditie moeten babyshowers worden georganiseerd door een vriend of een ver familielid (zoals een neef of een tante) in plaats van een naast familielid. Dit vermeed vermoedelijk de schijn dat het gezin gewoon op een missie was om geschenken te verzamelen.
Echter, zoals veel verouderde tradities, wordt deze regel tegenwoordig niet strikt nageleefd. In feite wordt het meestal als volkomen acceptabel beschouwd als een zus, schoonmoeder of zelfs de moeder van de eregast een babyborrel organiseert of co-host. Het is echter nog steeds ongebruikelijk dat een aanstaande moeder haar eigen babyshower organiseert.
Wanneer moet je een babyshower plannen?
Babyshowers worden doorgaans vier tot zes weken voor de uitgerekende datum van de baby gehouden – laat genoeg om de zwangerschap al lang te laten duren, maar waarschijnlijk vroeg genoeg om een vroegtijdige komst te voorkomen.
Soms geven aanstaande ouders er de voorkeur aan geen geschenken te ontvangen voordat de baby is geboren om religieuze, culturele of andere redenen (in bepaalde tradities wordt het als pech beschouwd om vooraf babyartikelen te kopen). In dat geval kunt u beginnen met een voorlopige planning, maar wacht u tot nadat de baby is geboren om een shower datum vast te stellen.
Voor ouders die een kind adopteren, kunt u een datum vastleggen zodra het kind bij hen thuis is aangekomen.
Hebben babyshowwers games en een thema nodig?
Nee. De gastvrouw (of heer) van de babyshower moet de richtlijnen van de aanstaande moeder volgen. Er is geen regel die zegt dat games moeten worden gespeeld of dat het kleurenschema pastel moet zijn. Enkele van de meest memorabele babyborrels hebben unieke, niet-traditionele thema’s!
Moet je een babyshower houden voor een tweede kind – of een nog lager in de geboortevolgorde?
Elke zwangerschap verdient een viering, maar aangezien het echte doel van een babyshower is om nieuwe ouders te helpen bij het aanschaffen van spullen en benodigdheden, is het waarschijnlijk niet nodig om er een te hosten voor een tweede of derde kind. Overweeg in plaats daarvan een babyshower te geven die is ontworpen om hun leven gemakkelijker te maken als ze een pasgeboren baby hebben en andere kinderen. Denk bijvoorbeeld aan een shower met als thema “voorraad uit de vriezer” of een shower “mama en papa”, met cadeautjes zoals filmpassen en beloften voor babysitten.
Wie moet je uitnodigen voor de babyshower?
Uiteraard moeten goede vrienden en familieleden bovenaan de gastenlijst staan. Kies verder alleen gasten die de aanstaande moeder graag vieren en koop haar een cadeau. Overleg zeker met de eregast en laat haar uitnodigen wie ze maar wil (uiteraard rekening houdend met eventuele beperkingen in de ruimte).
Wat zijn co-ed babyshowers?
Het wordt steeds gebruikelijker om mannen – vrienden, echtgenoten en familieleden – op de gastenlijst op te nemen. Maar mannen uitnodigen verandert de chemie van het feest. Je moet beslissen of je dat traditionele ‘vrouwelijke bindingsritueel’ wilt, met veel gedoe en aah over schattige babykleertjes en het uitwisselen van arbeidsverhalen, of dat je op zoek bent naar een meer co-ed ervaring.
Overweeg ook de persoonlijkheid van de aanstaande vader; sommigen genieten misschien van het delen in elk aspect van de zwangerschap, terwijl anderen zich misschien niet op hun gemak voelen bij het idee een eregast te zijn bij een babyshower.
Vraag de aanstaande moeder naar haar voorkeuren in deze kwestie. Zelfs op een meidenfeestje verschijnt de aanstaande vader vaak tegen het einde van de babyshower om iedereen te bedanken voor de cadeaus.
Moet u zich registreren voor geschenken?
De meningen over het registreren voor kraamcadeaus lopen uiteen. Sommige mensen vinden het hebzuchtig om een ’boodschappenlijstje’ voor vrienden en familie te maken, terwijl anderen het leuk vinden om aanstaande ouders te helpen met het inslaan van essentiële dingen. Als u besluit zich te registreren, kunt u dit doen via een winkel, catalogus of online service. Deze opties zijn praktisch en tijdbesparend voor de eregast, die duplicaten en retouren kan voorkomen. Registers zijn ook nuttig voor gasten die misschien niet weten wat ze moeten geven.
Hier zijn twee regels die u moet volgen voor registers van babyshower cadeaus:
- Voeg nooit de registratiegegevens toe aan de uitnodiging (plaats deze op een apart stuk papier of laat geïnteresseerde gasten navraag doen bij de gastvrouw)
- Sta er nooit op dat gasten het register gebruiken (ze moeten altijd de mogelijkheid hebben om te geven wat ze maar willen)
Zijn genodigden die de babyshower niet kunnen bijwonen verplicht om cadeaus te geven?
Ze hoeven geen geschenken te geven. Als ze willen, kunnen ze een pakje naar het huis van de gastheer sturen, die het bij de hand kan hebben voor de babyshower. Maar ze zijn hier zeker niet toe verplicht – een shower-uitnodiging is een uitnodiging voor een feest, geen vraag naar een cadeau. Het zou prima zijn als de genodigde die het feest niet kan laten wachten tot de baby is geboren, en dan een cadeau stuurt.
Wanneer moet de eregast een bedankbriefje sturen?
Gewoonlijk binnen twee tot drie weken na de babyshower, tenzij de geboorte van de baby natuurlijk ingrijpt. In dat geval is het prima om te wachten tot de hectische postpartumperiode voorbij is. Het is ook fijn om uw gastvrouw(en) te bedanken met een speciale token. Een boeket bloemen, een partij koekjes of een klein sieraad zouden geweldige presentjes zijn voor een babyshower.