
Of het eerste kind nu onderweg is of de derde geboorte in afwachting is – het is normaal om bang te zijn voor de geboorte. Het is echter mogelijk dat deze angst een centraal probleem wordt tijdens de zwangerschap. Deskundigen spreken in zo’n geval van zogenaamde tokofobie. Deze angststoornis noemt de angst voor zwangerschap of bevalling. De paniekangst voor de bevalling treft tot 13% van alle zwangere vrouwen. In extreme gevallen is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Bekende strategieën kunnen echter meestal worden gebruikt om de bevalling te verlichten.
Tips tegen angst voor de bevalling
De angst voor arbeid en bevalling is wijdverbreid. De redenen hiervoor zijn heel verschillend. Bij het eerste kind is het vaak de onzekerheid, gekoppeld aan vreselijke verhalen van vrienden en familieleden, die vrouwen bang maakt. De angst voor de geboorte van het tweede kind kan te wijten zijn aan het feit dat er complicaties waren tijdens de eerste geboorte. Bovendien maken aanstaande moeders zich vaak zorgen dat het kind het niet goed doet en bijvoorbeeld met een misvorming wordt geboren.
Het is nuttig om meer te weten te komen over de voortgang voordat u gaat bevallen. Voor veel moeders is dit de gemakkelijkste manier om de groeiende angst voor de bevalling tegen te gaan. Hiervoor mogen alleen betrouwbare bronnen worden gebruikt – een gesprek met een gynaecoloog of een verloskundige wordt aanbevolen. Verdere hulp wordt geboden door cursussen ter voorbereiding op de geboorte of een bezoek aan de verloskamer.
Een cursus geboortevoorbereiding neemt de angst weg
Het aanbod aan prenatale cursussen is uitgebreid. Deze cursussen zijn vooral aan te raden ter voorbereiding op de eerste bevalling. De cursussen bieden uitgebreide informatie over alle aspecten van de zwangerschap. Ook de angst voor zwangerschap en bevalling komt hier aan bod. Een voordeel van de cursussen is dat er een professionele contactpersoon is – de cursussen worden meestal geleid door een verloskundige, verpleegkundige of gynaecoloog. Een ander voordeel is dat de cursus mensen bij elkaar brengt die in dezelfde situatie zitten. U bevindt zich dus in een veilige omgeving om uw angsten en zorgen aan te pakken.
De voorbereidingscursus voor zwangere vrouwen is ook zeer geschikt voor vrouwen die bang zijn voor de pijn van de bevalling. Hier leer je bijvoorbeeld speciale ademhalingstechnieken of massagepunten die helpen bij het verlichten van pijn vlak voor en tijdens de bevalling.
De cursussen worden ter plaatse aangeboden en kunnen online worden gehouden. De online cursussen voor geboortevoorbereiding bieden dezelfde inhoud als klassieke cursussen voor geboortevoorbereiding en gaan vaak verder. Veel cursussen bieden videomateriaal dat gesprekken met experts laat zien. Dat geldt ook voor anesthesisten of psychologen – bij klassieke cursussen op locatie is het niet altijd mogelijk om een groot aantal experts samen te brengen.
Informatie, advies en ondersteuning
“Ik ben bang om te bevallen” – een uitspraak waar aanstaande moeders zich vaak ongemakkelijk bij voelen. Het is niet ongebruikelijk dat de angst voor een natuurlijke geboorte vroeg of laat ontstaat. Niet zelden is hiervoor onvoldoende informatie over het verloop van een bevalling. Aanstaande ouders moeten zich daarom altijd voldoende informeren over het aanstaande wonder van de geboorte.
Informatie van betrouwbare contactpunten is op veel plaatsen beschikbaar. De folders in het kantoor van de gynaecoloog zijn niet langer de enige bron van schriftelijke informatie. Het is heel gemakkelijk om alle relevante feiten online te zien. Het is echter belangrijk om alleen te vertrouwen op gekwalificeerde bronnen, zoals ziekenhuisinformatiesites, kantoren van ouders in de stad of erkende online portalen.
Het is ook een goed idee om met artsen, verloskundigen en andere zorgverleners te praten. Bij extreme angst voor een bevalling is professionele zorg aan te raden. Ook in de periode voor de bevalling bieden verloskundigen hun hulp aan en is er altijd de mogelijkheid om psychologische hulp in te roepen. Er is hier geen reden om de angst voor bevalling en zwangerschap te verbergen. Als acute tokofobie niet wordt behandeld, kan dit negatieve gevolgen hebben voor zowel moeder als kind.
Bezoek ziekenhuis of kraamkliniek
Het kan de angst voor de bevalling wegnemen als koppels vooraf de verloskamer in het ziekenhuis of in de kraamkliniek bezoeken. Zo krijg je een goede indruk van hoe de omgeving er tijdens de bevalling uitziet en welke technische mogelijkheden er ter plaatse zijn. Daarnaast leer je hier een deel van het team kennen en kom je erachter of je van de sfeer ter plaatse houdt.
Vooral in grote steden is de keuze voor kraamklinieken erg groot en zijn er meestal meerdere ziekenhuizen in de buurt die een kraamafdeling hebben – als je erg bang bent voor bevalling en bevalling, moet je profiteren van de vele bezienswaardigheden. Op deze manier kan er een kliniek worden gevonden waarin beide partners zich helemaal op hun gemak voelen.
Waarom ben je bang voor een bevalling?
De angst voor een bevalling is niet ongegrond. Angst stelt ons in staat om alert en alert te zijn in een onbekende situatie. Daarom is de angst voor de pijn van de bevalling niet alleen normaal, maar ook logisch. Omdat elke bevalling anders is, is angst voor een tweede geboorte niet ongebruikelijk, vooral als er complicaties zijn opgetreden tijdens de eerste geboorte.
De angst voor bevalling en bevalling is echter slechts tot op zekere hoogte nuttig en behulpzaam. Als het gevoel van angst de situatie beheerst, kan men tijdens de bevalling in een soort verlamming en kramp terechtkomen. Dit kan voor zowel moeder als kind problemen opleveren.
Als je angst voor de bevalling wilt overwinnen, moet je daarom in een vroeg stadium naar manieren zoeken om dat te doen. Als bovenstaande methoden niet voldoende zijn en er nog steeds grote angst is voor de bevalling en de tijd erna, kan het een ernstige angststoornis zijn. Dit moet worden aangepakt met professionele behandeling door een psycholoog.
Ongeacht hoe uitgesproken de angst voor de bevalling is, het helpt om specifiek vast te stellen welk deel van de geboorte de angst veroorzaakt.
Conclusie
“Bang voor een bevalling, wat te doen?” – een probleem waarmee veel vrouwen worden geconfronteerd. Als het eenmaal duidelijk is welke gebieden van de geboorte de angst veroorzaken, zijn er veel manieren om de angst te omzeilen. Van acupunctuur en ademhalingsoefeningen tot medicatie om pijn te behandelen – voor elke moeder is er de juiste hulp.
Ook samen met een partner en de juiste contactpersoon kunnen ernstige angststoornissen effectief worden behandeld. Als je positief blijft en het wonder van de bevalling in gedachten houdt, kun je veel angsten wegnemen en uitkijken naar de spannende tijd na de bevalling.